Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Plyšoví medvědi se podívali do vesmíru

Kim vo výpredaji nakúpila množstvo oblečenia, milý maco však zostal v obchodnom dome
Kim vo výpredaji nakúpila množstvo oblečenia, milý maco však zostal v obchodnom dome  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2008
07:38

V britské Cambridgi se tento týden uskutečnil první let plyšových medvědů do vesmíru. Dva plyšoví medvědi se jmény MAT a KMS byli vysláni více než 20 kilometrů nad zemský povrch.

Jejich "expedice" trvala čtyři hodiny a museli při ní vydržet teploty až 35 stupňů Celsia pod nulou, uvedl server britského listu The Daily Telegraph.

Cesta medvědů byla pokusem vesmírného kroužku Cambridgeské univerzity. Vysláni byli ve zvláštním balonu s počítačem, který je vyfotografoval několik kilometrů nad zemí. Po skončení mise pak byli medvědi spuštěni padákem zpět na zem a přistáli u města Ipswich - zhruba 50 kilometrů od jejich startovací plošiny.

Studenti ze škol v okolí Cambridge se podíleli na vytváření zvláštních skafandrů ušitých na míru pro oba plyšáky, aby při výpravě nezmrzli.

"Monitorovali jsme teplotu uvnitř a vně skafandrů," uvedl jeden z vedoucích projektu, jedenadvacetiletý Henry Hallam. "Byla tam pro medvědy dost velká zima, ale kdyby neměli skafandry, zmrzli by úplně," dodal.

Cílem projektu bylo podle Hallama aplikovat vědu v praxi. Studenti si mimo jiné měli vyzkoušet využití materiálů, které by ve vesmíru odolaly mrazu a dalším vlivům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině