Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gorilí chov zachraňují Shinda... a Shinda!

Autor: Petra Hátlová, Jitka Žigová - 
26. listopadu 2008
05:00

Taková náhoda! Dvě nejznámější zoologické zahrady v republice a obě se od pondělka mohou chlubit gorilí samicí jménem Shinda! A co víc! Obě pocházejí z Holandska a obě tu mají vyhlídnutého 'milého'.

Pražská zoo má svou Shindu v chovu od roku 2001, Dvůr Králové od pondělí.


Jméno Shinda pochází ze svahilštiny. V překladu znamená totéž, co Viktorie. Volně přeložit by se tak Shinda dala jako Vítězná. Co mají ještě gorilí samice společného? Kromě jména je pojí i to, že pocházejí z chovu a ne z volné přírody. Obě se také narodily v Holandsku. Kurátoři chovu jim jako otce potomků vybrali samce z Česka. Obě Shindy se 'potkají' se samcem Tadeem (královédvorská Shinda Tadaa teprve pozná, zatím slyšel jen její křik). Pro obě samice jsou čeští gorilí samci nadějí na prvního potomka...

Shinda (17) Zoo Praha

Narození: 14. června 1991 v Zoo Apeldoornu v Holandsku
Barva srsti: černá
Váha:
asi 100 kg
Nejoblíbenější jídlo: Miluje všechno! Pokud by si ale mohla vybrat, nejrychleji by sáhla po jablkách, salátu, okurce a paprikách.
Co procestovala: Narodila se v Apeldoornu, odtud byla 6. prosince 1996 přesunuta do Taronga v Sydney v Austrálii. Do Prahy přiletěla 4. září 2001. Po povodních v roce 2002 byla přestěhována do Dvora Králové, odkud se vrátila do Prahy zpět 16. října 2003.
Povaha: Je velmi dominantní, nevyzpytatelná a ostražitá. Stala se proto vůdčí samicí v tlupě.
Její rodina: Pochází z chovu. V Austrálii má dva sourozence, v pražské zoo nevlastní sestru Kijivu. Tátu mají stejného, mámy byly různé.
Zvláštní znamení: Má neustále zachmuřený, až naštvaný výraz v obličeji.
Ošetřovatel: Marek Ždánský (33)

Plánovaný otec jejích potomků: Samec Richard (17). Shinda je nejoblíbenější samicí Richarda. Jako jedinou ji pravidelně každý měsíc páří. To, že ještě nemá mladé, je patrně způsobeno tím, že jí v Austrálii byla implantovaná pod kůži hormonální antikoncepce, aby nezabřezla s vlastním otcem. Hormonální tyčinku dodnes nebylo možné odstranit.


Shinda (7) Zoo Dvůr Králové nad Labem

Narození: 9. října 2001 v Zoo Arnhem v Holandsku
Barva srsti: černá
Váha:
55 kilogramů
Nejoblíbenější jídlo: Má ráda sladké ovoce a jako všechny opice nejraději sáhne po banánu. Ten ale nemůže dostávat tak často, protože by brzy hodně ztloustla.
Jak cestovala: Do královédvorské zoo přicestovala v pondělí po šesté hodině ráno. Na cestu vyjela v neděli po páté hodině. Ve vytápěném přepravním voze ujela ze zoo v Arnhemu téměř tisíc kilometrů. Cestu snášela bez problémů, pospávala a trochu se najedla a napila. V sedm hodin byla vypuštěna do expozice, kde ji už mohou vidět návštěvníci zahrady. "Po vypuštění vše zvědavě zkoumala a po chvíli již konzumovala připravené dobroty. Hodně ji těší, že vidí přes sklo do zahrady, což ve své domovině neměla," uvedla zooložka Zdenka Jeřábková.
Povaha: Má dobrou povahu, umí poslouchat. Pracovníky královédvorské zahrady Shinda však přesvědčuje i o tom, že je ještě nedospělou opičkou, která si ráda hraje. Stále vyžaduje pozornost. "Sedí často u mříže a chce si povídat. Je hodně společenská," řekla o nové gorile Zdenka Jeřábková.
Její rodina: Pochází z chovu. Než přijela do Dvora, žila se skupinou osmi goril, samcem Bauni, třemi samicemi a čtyřmi sourozenci (třemi sestrami a bráškou. O svoji mámu přišla brzy v mládí.
Zvláštní znamení: Shinda se dá od ostatních goril rozeznat podle výrazu a tvaru obličeje. Shinda jej má více kulatý a její nos je stejnoměrně rozpláclý. A na čele má menší světlejší pigmentovou skvrnu.
Ošetřovatel: Naďa Humlová

Plánovaný otec jejích potomků:

Po nezbytných veterinárních vyšetřeních bude Shinda nejprve spojena se samicí Messy a obě pak se samcem Tadaem (37), se kterým by měla založit chov. Tadao je geneticky cenný, protože pochází z odchytu. I přes své stáří ale dosud nemá žádného potomka. Některé samice s ním sice zabřezly, ale jejich těhotenství bohužel skončila potratem. Ošetřovatelé zoo doufají, že se mu podaří zplodit mládě právě se Shindou. "Tadao je velmi krásný, sličný a má mírumilovnou povahu. Když je pohromadě se samicemi, tak vládne, ale nechá se nakonec přemluvit," představila samce Jeřábková.