Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V Austrálii porodila kočka dvouhlavé kotě

Kotě dvou tváří
Kotě dvou tváří  (Autor: www.inmycommunity.com.au)
Autor: ČTK - 
21. listopadu 2008
11:37

V Austrálii porodila kočka dvouhlavé kotě. Šedobílému zvířátku musel pomoci na svět veterinář. Jeho dva kočičí sourozenci jsou bez defektů.

Kotě se dvěma čumáky se narodilo na veterinární klinice Swan v Perthu, v západní Austrálii, kam majitelé přivezli jeho matku, která měla při porodu komplikace. Koťátko bylo jedním ze tří z vrhu.

Veterinář George Huber a sestra Luisa Burgessová nevěřili svým očím. Kotě se dvěma čumáky Burgessová nikdy za svou dvanáct let trvající kariéru neviděla. "Viděla jsem kočky se dvěma ocasy, s nohou navíc, ale tohle nikdy," uvedla.

Kotě přijímá potravu jen jednou tlamičkou kvůli rozštěpu patra, mňouká však oběma zároveň. I přes deformaci se zdá zcela zdravé, tvrdí Burgessová.

"Má plné bříško a přežilo noc, což je dobré znamení," řekla. "Vypadá spokojeně, mňouká a přede," dodala sestra. Jde prý o vrozenou deformaci, poškozeno bylo pravděpodobně embryo na začátku vývoje.

Majitelé kotěte, kteří chtěli zůstat v anonymitě, tvrdí, že si prapodivného tvora chtějí nechat a pojmenují ho buď Mr. Men (Pan Lidé) nebo Quasi Modo.

Jen přibližně jedno kotě z milionu se rodí se dvěma hlavami, taková deformace je ale o něco častější u jiných zvířat, například u hadů či želv.