Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Gepardici Jane selhaly ledviny, museli ji utratit!

Autor: Ondřej Čermák - 
21. listopadu 2008
05:00

Smutek zavládl v ústecké zoologické zahradě. Gepardice Jane – tamní chlouba a jedno z největších lákadel zoo – musela být kvůli závažné nemoci utracena.

Jane bojovala o svůj život hned nadvakrát. Poprvé se jí podařilo zvítězit, podruhé to už bohužel nezvládla. Před šesti lety se totiž narodila s vážnou vrozenou vadou kyčelního kloubu. Za dva roky podstoupila unikátní operaci, při které jí operatér kyčelní kloub vyměnil.

"U takto velké šelmy to byla první výměna kyčelního kloubu na světě," popsala operaci Věra Vrabcová z ústecké zoo. Zanedlouho ale přišly další potíže. Jane začaly selhávat ledviny.

"Jednalo se o dlouhodobé chronické selhávání ledvin, které způsobuje kolikové bolesti a postupnou intoxikaci organismu," řekla Blesku Věra Vrabcová. Jane podstoupila ty nejmodernější vyšetřovací i léčebné metody. Bohužel ani ty nepomohly, prognóza byla přesto pořád nepříznivá. "K eutanazii jsme přistoupili v okamžiku, kdy by bylo další její přežívání spojeno s nadměrným utrpením," dokončila smutný příběh Věra Vrabcová.


Víte, že...

● Gepardi jsou mezi kočkami jedineční tím, že kořist štvou, což je znak jinak spíše typický pro šelmy psovité.

● Při běhu se prakticky nedotýkají země, pohybují se až 7 m dlouhými skoky. Mají neobyčejně ohebnou páteř, která při běhu slouží jako pružina. Stavbou těla se podobají chrtům.

● Gepard dokáže běžet rychlostí až 115 km/h, ale asi jen 200m.