Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po vesmírné stanici se prochází pavouk!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
20. listopadu 2008
11:36

VIDEO: Kosmounati na palubě Mezinárodní kosmické stanice (ISS) zřejmě mají nezvyklého spolubydlícího. Ale prý ho brzy najdou a vrátí do krabice!

Jeden ze dvou pavouků, který na ISS doputoval minulý týden raketoplánem Endeavour, zmizel ze své přepravky, napsal na svých internetových stránkách list The Times.

Ve snaze zmírnit obavy, že by zmizelý arachnid mohl někde na stanici způsobit škody, trvají manažeři NASA na tom, že pavouk se tak docela neztratil - jenom není k nalezení.

"Nevěříme, že by se mu povedlo utéct z nákladového prostoru," řekl náměstek ředitele programu ISS Kirk Shireman. "Jsem si jistý, že ho během následujících dní najdeme, jak si někde plete síť," dodal.

Astronauti naopak mají pocit, že se pavoukovi nějak povedlo dostat do přepravky svého kolegy, od kterého měl být po dobu tříměsíčního trvání vědeckého experimentu oddělen.

Ověřit tuto hypotézu si ale zatím nemohou. Pavouk číslo dvě totiž natolik zmátl stav beztíže, že svou přepravku zaplnil sítěmi, aby přestal volně poletovat. V propletených síťových shlucích nejde poznat, jestli je tam jeden nebo dva pavouci.

Proč jsou pavouci ve vesmíru? Vyslali je tam vědci z Coloradské univerzity v naději, že s jejich pomocí zodpoví otázku školáků: Jak tkají pavouci sítě ve vesmíru? Odpověď bude s největší pravděpodobností znít: Těžko.