Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nejstarší lední medvědice zemřela

Medvědí máma Cora pošle synky do světa
Medvědí máma Cora pošle synky do světa  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2008
09:34

Nejstarší lední medvědice světa zemřela ve věku 41 let v kanadské zoologické zahradě. Z celého světa začaly okamžitě přicházet kondolence.

Gordon Glover, zaměstnanec zoo Assiniboine Park uvedl, že medvědice Debby byla uspána v pondělí po několika záchvatech a selhávání orgánů. Ošetřovatelé i obdivovatelé začali pokládat k prázdné kleci květiny a se slzami v očích vzpomínali na majestátní klidné zvíře.

"Debby byla skvělý medvěd," vysvětlil Jos Gatien, vedoucí ošetřovatel medvědů, který s ní pracoval 13 let. "Často se chovala jako mrzutý starý medvěd. Byla skvělá, byla v ní spousta života, divokosti," dodal.

Debby se narodila na ruských severských ostrovech a do zoo ve Winnipegu přijela v roce 1967. Stala se stálicí zahrady, přežila svého partnera Skippera a porodila šest medvíďat. Letos byla jako nejstarší žijící polární medvědice světa zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.

Většina ledních medvědů se v zajetí dožívá tří desítek let, ale Debby by za měsíc oslavila už 42. narozeniny.

Její dlouhověkost si ale vybrala svou daň. Prožila několik záchvatů, po nichž byla často dezorientovaná a zčásti ochrnula v obličeji.

Glover uvedl, že chovatelé byli v posledních dvou letech schopni záchvaty kontrolovat léky, ale Debbyin stav se letos v létě začal výrazně zhoršovat. Přestala jíst svou obvyklou potravu ze slaného, chutného jídla a oblíbila si sladkosti a lízátka.

Když Debby přestala tento víkend přijímat potravu zcela, rozhodlo vedení zoo o jejím utracení. "Bylo to velmi těžké. Debby byla naším dlouhodobým členem. Byla tu déle než většina zaměstnanců. Každý, kdo tu pracuje, se s ní dobře seznámil," řekl Glover.

Bob Sydor, který s Debby pracoval v posledních pěti letech, řekl, že medvědice si až do konce ráda hrála. Zoo na její počest plánuje uspořádat v sobotu vzpomínkovou akci.

Skipper, Debbyin partner, se kterým prožila 32 let, byl po své smrti v roce 1999 zpopelněn a jeho popel rozprášen u města Churchill v Manitobě u Hudsonova zálivu. "Debby pochází z Ruska, a tak je možnost, že její ostatky pošleme, aby byly rozprášeny tam," myslí si Sydor.

Robert Buchanan, prezident nevládní organizace na ochranu ledních medvědů Polar Bears International, zdůraznil, že Debbyin dlouhý život je důkazem lásky a oddanosti jejích ošetřovatelů. "Nebyla jen částí zoo Assiniboine Park, ale také arktickým velvyslancem ledních medvědů ve světě," dodal.