Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Nepálu se po roce objevil nový Buddha

ilustračné foto
ilustračné foto  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
11. listopadu 2008
08:41

Tisíce lidí z Nepálu i sousední Indie se vydaly do odlehlé džungle v jihovýchodní části země, aby spatřily sedmnáctiletého chlapce, kterého mnozí považují za reinkarnaci Buddhy.

Rám Bahádur Bandžan se objevil v oblasti Ratanpuri asi 150 kilometrů jihovýchodně od Káthmándú poté, co zmizel na více než rok, napsala v úterý agentura Reuters.

Bandžan přitáhl pozornost světových sdělovacích prostředků v roce 2005, kdy téměř deset měsíců seděl pod stromem a údajně bez oddechu, jídla i pití meditoval. Na tehdy patnáctiletého chlapce sedícího pod smokvoní v tradiční póze na zkřížených nohou a se zavřenýma očima se chodily dívat desetitisíce lidí.

Chlapec, který nyní má podle svědků vlasy na ramena a je oblečený do bílého roucha, promluvil k věřícím před chrámem v džungli. Kde strávil uplynulý více než rok, kdy po něm pátrala policie i věřící, nevysvětlil.

Buddha, zakladatel buddhismu, se narodil kolem roku 550 před naším letopočtem a smokvoň byla jeho stromem procitnutí. Buddhismus má na 325 milionů následovníků, převážně v Asii.