Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oxford se letos rozhodl zrušit Vánoce

Vánoce
Vánoce  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
3. listopadu 2008
11:42

Radnice anglického Oxfordu se rozhodla pro radikální krok – zruší letošní Vánoce.

Tedy slavit se v městě slavné britské univerzity bude i tak, ovšem letos pod názvem Festival slunovratu. Přítomen bude i tradiční vánoční strom, koledy a zvonečky, jen název Christmas z ulic zmizí. Náboženští představitelé zuří. Návrat k pohanským oslavám slunovratu se nelíbí ani židům a muslimům.

Radnice města ale potvrdila, že veškeré městské oslavy budou skutečně přejmenovány na Winter Light Festival, tedy Festival zimního světla čili slunovratu. A to vše kvůli tomu, aby byly tyto svátky všeobecnější. Jenže vyjma duchovních představitelů se bouří také obchodníci, kteří naopak volají po tradičním pojetí Vánoc.

S nápadem přišla agentura Oxford Inspires, která přesvědčila radnici.

"Opravdu mě to dost naštvalo. Křesťané, muslimové a další náboženství se těší na Vánoce," tvrdí Sabir Hussain Mirza, šéf muslimské rady z Oxfordu.

"Jsem křesťan a potěšen tím, že mohu sledovat své muslimské bratry, jak se připojují k odsouzení této stupidní a nebezpečné myšlenky. Tento typ myšlení tvoří rasové problémy a měl by být zakázán v jeho kořenech," uvedl kněz Brian Van-Dungey pro Daily Telegraph.

"V hrabství Oxfordshire máme Zimní slunovrat, což je celý festival zahrnující dva měsíce. Jeho součástí budou i vánoční koledy," hájí záměr radnice mluvčí společnost Oxford Inspires Tei Williams.

"Změnili jsme název proto, aby byl všeobecnější," vysvětlila listu Liz Greshamová z agentury Oxford Inspires.

"Je to dobročinný festival. Mezi radními není žádná touha degradovat význam a výjimečnost Vánoc. Bude tady vánoční strom, a i když jsou ta světla pojmenována jinak, pro mě to budou stále vánoční světla," uvedl jeden z radních Ed Turner.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině