Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Halloween: Ostravu zaplavily hrůzostrašné příšery

Autor: Ivana Žáková - 
31. října 2008
19:24

V město duchů se změnila Ostrava. Do ulic a na divoké taneční reje vyrážely celé rodiny zahalené do halloweenských kostýmů.

Po městě se promenádovaly smrtky, čarodějové, upíři a další příšery.

Poslední říjnová noc je tradičně zasvěcena strašidlům a záhrobí. Po celém světě se rozsvěcují vydlabané dýně a do ulic se vypravují děti převlečené do strašidelných kostýmů. Halloween, což lze přeložit jako Všech Svatých předvečer, má návaznost i na křesťanský svátek Všech svatých. Také proto je stále více populárnější i v naší zemi a stal se velmi oblíbeným svátkem celé rodiny.

Halloween v Ostravě Halloween v Ostravě | Ivana Žáková

Kdo by v převleku za halloweenskou dýni nebo Smrtku hledal krásnou maminku? "Do strašidelných kostýmů se převlékáme všichni. Děti jsou z toho nadšené a my také, protože nás to vrací do dětských let. V převlecích si užijeme spoustu legrace a přitom se chráníme před zlými duchy," říká Stanislava Kuželková (36) z Ostravy-Zábřehu.

Halloween v Ostravě Halloween v Ostravě | Ivana Žáková

Tradice karnevalových masek a svíček v dýních přišla z pohanského Skotska a Irska. Dnes je Halloween zejména komerčním svátkem. Jen Američané ročně utratí za masky a strašidelné dekorace dvě miliardy dolarů. "Mě to ale ohromně baví, blbnout takhle v převlecích s dětmi. Na hallowenské rejdění jsem se už nemohla dočkat. Převleky jsme sháněla a šila už měsíc dopředu," směje se Simona Kožušníková (31) z Ostravy-Poruby, která se převlékla za Smrtku.

Halloween v Ostravě Halloween v Ostravě | Ivana Žáková

Halloween je spjat s tradicemi a zvyky starých Keltů a znamená "Konec léta". Slaví se poslední noc keltského roku, začínající západem slunce 31. října a trvající do východu slunce 1. listopadu. Jedná se o noc, kdy předěl mezi světem živých a královstvím mrtvých je nejmenší.

Halloween v Ostravě Halloween v Ostravě | Ivana Žáková

Je to nejmagičtější noc v roce, během níž se umisťují rozsvícené lucerny vyřezané ze dřeva nebo tykve před vchod do domu nebo přímo do okna. Tato světla měla vítat zemřelé předky, kteří se nakrátko vracejí mezi živé, a zároveň sloužit jako ochrana proti zlomyslným duchům. Aby ti nebloudili na cestě zpět do říše mrtvých, lidé jim svítili na cestu lampičkami vydlabanými z kořenové zeleniny.

Halloween v Ostravě Halloween v Ostravě | Ivana Žáková

Dýně se začaly používat v době, kdy Evropané, především Irové, přijeli do Ameriky. Halloween je také u nás stále populárnější a lidé skupují dýně, aby jimi mohli ozdobit svá okna i stoly. Vydlabané dýni, která je podle Keltů nazývána "Jackova lucerna", vyřezávají podle tradice tvář a dovnitř vkládají svíčku. Zářící dýně mj. chrání dům před duchy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině