Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

V Mexiku objevili největší krystaly světa

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Famous - 
29. října 2008
17:43

VIDEO: V Mexiku v hoře Naica objevili těžaři 300 metrů pod zemí opravdovou nádheru. Jsou tam totiž největší a asi také nejkrásnější krystaly světa.

Deset metrů dlouhé krystaly sádrovce objevili těžaři v Mexiku. Ukryta hluboko v zemské kůře se nachází jeskyně, jejíž extra stabilní fyzikální podmínky umožnily nárůst obřích krystalů dlouhých až deset metrů a vážících kolem 55 tun. Unikátní jeskyni plnou sádrovcových krystalů objevili těžaři stovky metrů hluboko v hoře Naica v mexické poušti Chihuahuan.

Do jeskyně se provrtali těžaři, kteří hledali nová ložiska olova a stříbra. Mexičané prostor nazvali Cueva de los Cristales tedy jako Jeskyni krystalů. Podle odborníků se tam nachází snad největší krystaly světa, mají kolem deseti metrů na délku a propouštějí světlo. Sádrovec je přitom měkčí než lidský nehet.



V jeskyni je stabilních 58 stupňů Celsia a voda bohatá na minerály, to vše dohromady umožňuje nárůst obřích krystalů. Pokud by se do jeskyně vydal obyčejný smrtelník bez speciální výbavy, zemřel by v jejím prostředí za patnáct minut.



Hora Naica je jedním z nejbohatších nalezišť olova na celém světě a těžaři odtud dodávají světu také obrovské množství stříbra. Jeskyně krystalů má být uchována a vyloučena z další těžařské činnosti.

"Žádné jiné takové místo na světě neexistuje. Kde by se svět minerálů projevil v takové kráse. Je to Sixtinská kaple krystalů," tvrdí geolog Juan Manuel García-Ruiz podle britského listu Daily Telegraph.

Celý příběh o jeskyni se objeví také v magazínu National Geographic.