Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Finsku mají "voňavý" noční klub pro neslyšící

Ucho
Ucho  (Autor: wikipedia)
Autor: ČTK - 
11. října 2008
09:11

Noční klub pro neslyšící funguje ve finském městě Jyväskylä. Využívá vůní, vibrujícího tanečního parketu a znakové řeči ve snaze "přeložit" svým zákazníků "emoce hudby".

Podnik zaměstnává takzvaného aroma diskžokeje, aby neslyšícím návštěvníkům zprostředkovali vůně charakterizující muziku.
Odéry z vonných olejů jsou voleny tak, aby navodily náladu písniček; například optimistické, veselé nahrávky provázejí citrusové vůně, píše britský list The Daily Telegraph.

Klub zaměstnává také "vizuální diskžokeje", kteří hostům interpretují požitek z umění prostřednictvím kombinace znakové řeči a tanečních pohybů.
Podnik SenCity vymyslel Nizozemec Ronald Ligtenberg, který chtěl umožnit neslyšícím mladým lidem užít si emotivnosti a lyriky hudby v klubech. Noční kluby pro hluché existují už nějaký čas, při zprostředkovávání zvuku ale spoléhají výlučně na basové vibrace.

"Neslyšícím lidem, jako jsem já, pomáhají vůně rozpoznat emoce a styl hudby," libuje si Hokin Zergaová, která vážila cestu do nočního klubu v Jyväskylä až z Francie.