Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Ze spermatu mrtvého bude nový život!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
8. října 2008
21:44

Ovdovělá Britka bojuje s úřady o to, aby jí povolily oplodnění spermatem zemřelého manžela. Podaří se jí přesvědčit úředníky?

Manžel dvaačtyřicetileté ženy loni náhle zemřel v nemocnici při údajně rutinní operaci. Manželé měli spolu jediné dítě a vdova si vzápětí vymohla u soudu, aby bylo mrtvému odebráno sperma, které je od té doby uloženo na specializované klinice.

Britka nyní chce sperma použít a tvrdí, že se s manželem před jeho smrtí dohodli, že budou mít druhé dítě. Odmítá tvrzení úřadů, že podle zákona lze použít sperma jen s písemným souhlasem dárce.

Žena se obrátila k soudu, který jí nevyhověl. Rozhodnutí je podle BBC nyní ponecháno na britském Úřadu pro oplodňování a embryologii (HFEA), který v zemi reguluje skladování spermatu. Vedení úřadu již naznačilo, že podobné oplodnění také neumožní. Lze očekávat, že vdova se bude svého požadavku dále domáhat soudní cestou.

Její právníci přitom bezpochyby využijí zkušeností z případu Britky Diany Bloodové, která v roce 1997 zvítězila ve své dvouleté bitvě o právo na oplodnění spermatem mrtvého manžela. Její manžel v roce 1995 zemřel na meningitidu. Když byl v komatu, bylo mu na žádost manželky odebráno sperma, které chtěla později žena použít. Britský soud to zamítl, ale odvolací soud rozhodl, že nemůže být spermatem svého zesnulého manžela oplodněna v Británii, může se však podrobit lékařskému zákroku v Belgii, což učinila.