Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tohle nás mohlo zničit. Spali jste dobře?

Meteroid
Meteroid  (Autor: scom)
Autor: INT, shp - 
8. října 2008
05:00

Spali jste v noci dobře? Buďte rádi! Země má totiž za sebou další kontakt s meteoroidem! Jev, který naše planeta zažívá jednou za několik měsíců, byl nyní opravdu výjimečný!

Tím tělesem byl meteoroid 2008 TC3, který mohl podle předpovědi vědců Zemi vážně ohrozit! Naštěstí se obavy odborníků nepotvrdily, shořel v atmosféře nad africkým Súdánem!

Vědci z NASA (americký Úřad pro letectví a vesmír) vypočítali jeho přesnou trajektorii. Původně se domnívali, že by se mohl srazit se zemským povrchem, ale naštěstí se katastrofický scénář nekonal. Meteorit krátce po tři čtvrtě na pět našeho času vytvořil na obloze ohnivý kotouč. Stalo se tak nad severním Súdánem.

"Objekty o takovéto velikosti vstupují do atmosféry jednou za několik měsíců," říká Fon Yeomans z NASA. Průlet meteoritu o velikosti automobilu předpověděli. Astronomové se obávali, že se objekt, který nesl označení 2008 TC3, může srazit s povrchem Země, ale nakonec byl tak malý, že nemohl ohrozit nikoho na povrchu ani leteckou dopravu.

"Jsme nesmírně šťastní, protože je to poprvé, co jsme vydali předpověď o vstupu meteoritu do zemské atmosféry, která vyšla na přesnost několika vteřin," prohlásil Timothy Spahr, ředitel Mezinárodního centra pro výzkum planetek Harvardské univerzity. Možná se to v budoucnu bude hodit...


Hrozba budoucnosti?
Planetka Apophis, Rok 2036


Vědci, kteří se zabývají možností srážky vesmírných těles se Zemí, zaznamenali potenciální nebezpečí v podobě planetky Apophis. Ta má v roce 2029 prolétnout blízko naší planety, což by mohlo výrazně změnit její dráhu a způsobit 13. dubna 2036 srážku se Zemí. Kvůli její současné vzdálenosti ještě nelze přesně spočítat riziko, které Apophis představuje. To by se mělo upřesnit mezi lety 2012 a 2013, kdy se těleso dostatečně přiblíží. Odhadovaný průměr Apophisu je 0,32 km.


Nejsou to meteority. Někdy meteoroidy, meteory...

Všichni o těchto tělesech z vesmíru mluví jako o meteoritech. Ale tak se ve skutečnosti objekty, které sviští prostorem, nejmenují! Tělesa pohybující se ve vesmíru se správně nazývají meteoroidy. Ve sluneční soustavě je jich obrovské množství. Pokud se meteoroid potká se Zemí a vletí do její atmosféry, jedná se už o meteor. Pokud nějaká část meteoru vydrží průlet atmosférou a neshoří, nevypaří se a dopadne na povrch Země, mluví se o takzvaném meteoritu.