Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hromadná nehoda na D1 to vyhrála u poroty

Autor: red - 
6. října 2008
17:03

Hrůza, vraky, zima, nejistota a blízkost smrti. To vše je obsaženo v jediném okamžiku, který David W. Černý zachytil během hromadné havárie na D1 z března letošního roku.

Snímek hromadné dopravní nehody zvítězil ve 14. ročníku prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo.David W. Černý získal ocenění Fotografie roku 2008, hlavní cenu celé soutěže.

O vítězi rozhodovala mezinárodní porota, která se k Černého fotografii vyjádřila následovně: "Dvojice na snímku obklopená vraky si s hrůzou uvědomuje, že přežili jen náhodou. Objímají se pod modrou dekou, což je barva naděje. Fotografie ukazuje na jedno z největších nebezpečí našeho každodenního života."

Všechny vítězné snímky budete mít šanci zhlédnout od 14. listopadu v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze. Výstava potrvá do 31. ledna 2009.

Vernisáž výstavy se uskuteční 13. listopadu, během níž proběhne také slavnostní předání cen. Hlavní ocenění - Křišťálové oko předá Davidovi W. Černému prezident republiky Václav Klaus.