Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pizza z varlat, grilované koule? Pochoutka!

I při přípravě pizzy můžete použít varlata
I při přípravě pizzy můžete použít varlata  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
2. října 2008
09:20

Zcela bez zábran a bez hranic přistoupil k sestavování své nové kuchařské knihy srbský šéfkuchař Ljubomir Erović, když do ní zařadil své oblíbené recepty z varlat.

Zaměření knihy už naznačuje její název The Testicle Cookbook - Cooking With Balls (Varlatová kuchařka - Vaříme s koulemi). Erović nezastírá, že mezi recepty zařadil několik svých nejoblíbenějších jídel - například varlatovou pizzu či grilovaná varlata a vnitřnosti, píše agentura AFP.

Elektronická kuchařská kniha, kterou si lze koupit a stáhnout z internetu, je doplněná praktickými videoukázkami. Erović na nich například předvádí, jak v kuchyni poměrně nezvyklý kus masa stáhnout z kůže a nakrájet na kousky o velikosti sousta. V receptech zpracovává varlata různých zvířat včetně hřebců, pštrosů, býků, vepřů či krocanů. "Důkladně varlata proplachujte 30 až 45 minut," začíná recept na varlatový koláč. "Pak je rozemelte na masovém strojku."

Pětačtyřicetiletý Erović je ve vaření z varlat samouk, ale dvacet let experimentů s touto surovinou z něj udělalo světovou autoritu v daném oboru. "Nejchutnější varlata jsou podle mého názoru z býků, hřebců a pštrosů, ovšem jiní lidé mohou mít vlastní favority," říká. "Jíst se dají všechna varlata - s výjimkou lidských, pochopitelně."

Varlata mají vysoký obsah testosteronu a v mnoha zemích včetně Srbska nebo Číny jsou považována za mocné afrodisiakum. "K tomuto účelu jsou nejlepší varlata z beranů a hřebců," míní Erović, který od roku 2004 v Srbsku pořádá Světový šampionát ve vaření - pochopitelně z varlat. Soutěže se účastní šéfkuchaři z Austrálie, Bosny a Hercegoviny, Finska, Řecka, Maďarska, Norska a Srbska a jako výchozí surovina je pro ně připravena tuna varlat.