Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Vysokoškolský učitel má 'papíry' na pohřbívání

Jiří Svoboda si při kopánií hrobu počínal jako opravdový profesionál
Jiří Svoboda si při kopánií hrobu počínal jako opravdový profesionál  (Autor: Jan Doležal, ilustrační foto)
Autor: Jan Doležal - 
29. září 2008
21:43

Tak takové pozdvižení je na hřbitově v Říčanech u Prahy vidět málokdy. V pondělí odpoledne tam skládal kvalifikační zkoušku první hrobník v Česku.

Na tom by nebylo nic divného. Až na to, že Jiří Svoboda z Ústí nad Labem je vysokoškolský učitel a zkoušku na hrobníka ke svému povolání vůbec nepotřebuje. "Už čtyři roky se ale starám o počítačový server z oblasti pohřebnictví. Chtěl jsem si to vyzkoušet," řekl Blesku Svoboda.

Zkouška měla dohromady čtyřicet sedm bodů a začala přesně hodinu po poledni teoretickou částí. "Uchazeč o kvalifikaci hrobník musí přesně znát používání nástrojů, dodržovaní předepsané hygieny, nakládání s odpadem nebo podmínky k zahájení obřadu," vypočítal správce říčanských hřbitovů a zkoušející v jedné osobě David Stejskal (46).

Když budoucího hrobníka Svobodu dostatečně potrápil otázkami z oboru, následovala praktická část zkoušky, při které se oba pořádně zapotili. Zkoušející totiž zkoušenému asistoval a pomáhal cennými radami. Po čtyřech hodinách si svoboda mohl oddechnout. Byl dekorován na hrobníka a může si být jistý, že osvědčení o kvalifikaci mu už nikdy nikdo nevezme. Certifikát má totiž doživotní platnost.

Kvalifikační zkoušky z oboru hrobník zavádí do prasxe ministerstvo pro místní rozvoj. "Očekáváme, že o nové doklady hrobníků budou mít starostové obcí velký zájem v souvislosti s jejich zákonnou povinností zajistit pro občany provoz veřejného pohřebiště v souladu se zákonem o pohřebnictví," řekl Stejskal. Zájemce zaplatí za jeden certifikát dva až tři tisíce korun.