Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na pražské Malé Straně 'poletovala' věž

Autor: Stanislav Hampl - 
27. září 2008
05:00

Nad střechami domů pražské Malé Strany se vznášela věž! Malostranské náměstí bylo vyklizené, obří jeřáb se 'potýkal' s těžkou kupolí. Hlavně se trefit na to správné místo!

Co se tu dělo? Na historickou Malostranskou besedu se na své původní místo vrací věže. Po 180 letech!

Radnice Prahy 1 rozhodla, že Malostranská beseda si zaslouží svoji původní podobu. Nechala tedy vyrobit věže ve shodné podobě, jako ty původní, které musely zmizet v roce 1828 kvůli narušené statice.

"Cena těch věží se těžko stanovuje. Nedělalo se to všechno v jedné dílně. Je v tom hodně materiálu i práce. Dnes budeme usazovat střední věž. Ta největší přijde na řadu v neděli," řekl Blesku vedoucí projektu Václav Kopáček. Obtížná byla zejména doprava věží. Hlavně té největší. Kamion ji nemohl dovézt až na náměstí. Porušil by elektrické vedení tramvají.

"Tu největší jsme smontovali v Čimicích a plavili jsme ji. Přes Kampu už jela na kamionu, který musel procouvat Mosteckou ulicí. Když projížděl pod Malostranskou mosteckou věží, tak mezi gotickým obloukem a věží na kamionu, bylo jen 10 cm," sdělil Kopáček.

Opravy, které mají zpoždění, by měly skončit až na konci roku 2009. Návštěvníkům se pak naskytne překrásný výhled na celou Prahu z výšky 27 metrů. Náklady na osazení věží se vyšplhají na 26 milionů korun, cena celkové rekonstrukce dosáhne skoro 190 milionů.