Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Útočník ze střední školy nenáviděl lidi

Autor: ČTK - 
24. září 2008
11:13

Šílený střelec Matti Saari, který v úterý zabil devět spolužáků a učitelku, masakr plánoval. Finská policie našla u něj doma vzkaz, ve kterém vysvětluje svůj motiv.

Dvaadvacetiletý Saari píše, že nenávidí "lidi a celou lidskou rasu" a že jediným řešením této situace je použití jeho pistole. Podle slov Jariho Neulaniemiho z kriminální policie (KRP) našli vyšetřovatelé tento vzkaz v úterý v Saariho bydlišti. Všichni zastřelení studenti byli prý jeho spolužáci, nebo ve stejném ročníku. (více zde)

Policie, která incident dále šetří, musí také identifikovat těla zemřelých, protože mnohé z nich nalezla ohořelá od požáru. Ten pravděpodobně založil sám útočník, aby vyvolal ještě větší zmatek.

Devět mrtvých těl bylo nalezeno v jedné třídě, desátou obět policisté našli na chodbě. Podle YLE trvalo Saariho řádění hodinu a půl. Vystřílel desítky nábojů a údajně třikrát či čtyřikrát vypálil na policejní jednotky.

Jedna těžce zraněná dívka podle šéflékaře univerzitní nemocnice v Tampere Mattiho Lehtiho v noci podstoupila operaci, je nadále ve vážném stavu, ale mimo akutní ohrožení. Zbývající dva zranění byli propuštěni domů.

"Neznáme všechny okolnosti, které vedly k tomuto incidentu, ale jsem si jistá, že se všichni obáváme dalšího vývoje, který vyústil v to, že musíme čelit tváří v tvář tragické střelbě podruhé za jeden rok," prohlásila finská prezidentka Tarja Halonenová, která se momentálně v New Yorku účastní zasedání Valného shromáždění OSN. Ve svém prohlášení tak vzpomněla na gymnázium v Tuusule, kde loni při podobném masakru zemřelo devět lidí.

Celé Finsko dnes truchlí nad oběťmi úterního masakru. Premiér země na dnešek vyhlásil státní smutek, všechny vlajky budou až do západu slunce viset na půl žerdi.