Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Piráti u somálských břehů unesli tanker

 (Autor: Archív)
Autor: ČTK - 
16. září 2008
14:19

V Adenském zálivu u somálských břehů byl v pondělí unesen hongkongský tanker s 22 lidmi na palubě. S odvoláním na Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB) o tom dnes informovala agentura AP.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v souvislosti s těmito útoky na plavidla vyzval k ostrým zásahům proti pirátům v somálských vodách.

Tanker s chemickým nákladem prý směřoval do Asie. Je již dvanáctou lodí, kterou piráti v této oblasti unesli od 20. července.

Informace o novém únosu přicházejí v době, kdy francouzští vojáci podle agentury AFP přispěli k osvobození dvou francouzských rukojmích, jejichž plachetnici somálští piráti unesli počátkem září. Za loď původně požadovali výkupné 1,4 milionu dolarů (zhruba 24 milionů korun).

Francouzské jednotky při zásahu jednoho piráta zabili a dalších šest zajali. Osvobození rukojmích ocenil francouzský prezident Sarkozy, který dal k zákroku příkaz. Prohlásil, že operace by měla pirátům sloužit jako varování před dalšími útoky. Mezinárodní společenství vyzval k ostrým zásahům proti somálským útočníkům.

"Svět tohle nesmí tolerovat," prohlásil o námořních zločinech v Somálsku Sarkozy. "Dnes už to nejsou ojedinělé incidenty, ale ryzí zločinecký průmysl, který vrhá stín na základní součásti svobody - volný pohyb a mezinárodní obchod. Svět vůči tomu nesmí zůstat lhostejný."

Podle IMB jsou vody u Somálska nejnebezpečnější na světě, letos zde bylo přepadeno více než 40 lodí. Zároveň je však tato oblast jednou z nejfrekventovanějších lodních obchodních tras na světě. Ročně tudy propluje okolo 50.000 lodí.

Zástupci Evropské unie se v pondělí usnesli na koordinaci ozbrojených hlídek, které mají chránit lodě před somálskými piráty.