Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Počítačová hra vyzývá k masakru muslimů

notebook
notebook  (Autor: Jindřich Mynařík)
Autor: ČTK - 
13. září 2008
08:10

Ostrou kritiku muslimských skupin vyvolala počítačová hra, kterou vytvořil mladý australský programátor a vyzývá v ní hráče k masakrování muslimů.

"Spojené státy americké vyhlásily válku islámu!", píše se na webových stránkách hry Muslim Massacre. "Chopte se kontroly amerického hrdiny a vyhlaďte muslimskou rasu nejničivějšími zbraněmi na světě." Terčem jsou vousatí muži v běžném oblečení či postavy v černém nosící masky. Vyšší úrovně obsahují sebevražedné útočníky a "nejvyššího šéfa", který se podobá vůdci teroristické sítě Al-Káida Usámovi bin Ládinovi.

Ostrý protest proti hře, jejíž nepříliš kvalitní grafika se podobá arkádovým střílečkám z 90. let minulého století, podala britská organizace mladých muslimů Ramadhan Foundation. Její předseda Mohammed Shafiq označil hru za nepřijatelnou, nechutnou a hluboce urážlivou.

"Když dítě stráví šest hodin hraním násilných her, je pravděpodobnější, že půjde ven a bude páchat násilí," řekl. "Kdyby to bylo naopak a objevila se hra, v níž muslimové vraždí Izraelce nebo Američany, vypukl by poprask a oprávněně," dodal s tím, že nadace požádala britskou vládu, aby hru nechala prošetřit. Vyzval také poskytovatele internetového připojení, aby přístup ke hře blokovali.
Autorem hry je dvaadvacetiletý Eric Vaughn z Brisbane, který je na světové počítačové síti známý jako Sigvatr. Na internet ji umístil v lednu letošního roku.