Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

11. září: Pozůstalí vzpomínali na své blízké!

Autor: ČTK - 
11. září 2008
16:05

AKTUALIZOVÁNO: Američané si ve čtvrtek připomínají 7. výročí teroristických útoků z 11. září 2001, při nich zahynulo téměř 3000 lidí.

Pietní ceremoniály se konají na místech tragických událostí v New Yorku, Washingtonu a u pensylvánského města Shakesvillu.

Pozůstalí uctili památku svých blízkých Pozůstalí uctili památku svých blízkých | ČTK/AP

Před sedmi lety zaútočili členové teroristické sítě Al-Káida třemi unesenými letadly plnými cestujících na newyorské Světové obchodní středisko (WTC) a washingtonský Pentagon. Čtvrtý unesený stroj se po potyčce cestujících a posádky s teroristy zřítil na pole u Shakesvillu. Jeho cílem byl Bílý dům.

Mezi pozůstalými byly i děti Mezi pozůstalými byly i děti | ČTK/AP

Na místě bývalých mrakodrapů WTC začal ráno místního času už tradiční ceremoniál s předčítáním jmen všech 2751 obětí. Jména letos čtou cizinci z 90 států světa, jejichž občané přišli při útoku o život.

Lidé procházeli mezi americkými vlajkami Lidé procházeli mezi americkými vlajkami | ČTK/AP

Během dne se na místě WTC očekává společná pietní vzpomínka prezidentských kandidátů Johna McCaina a Baracka Obamy. Političtí rivalové se pro tento den dohodli, že upustí od volebních střetů, aby ponechali prostor vzpomínkám na zemřelé. Později oba vystoupí na nepolitické konferenci věnované veřejné službě.

Památník obětem Památník obětem | ČTK

K 7. výročí útoků se ve čtvrtek u Pentagonu otevírá první památník přímo na místě tragické události. V nově založeném parku bylo postaveno 184 laviček nesoucích jména 184 obětí tohoto činu.

Památník obětem Památník obětem | ČTK

 

Mezi jeho prvními návštěvníky budou ve čtvrtek prezident George Bush s manželkou Laurou.

Pietní vzpomínky se konají také u provizorního památníku nedaleko Shakesvillu a na řadě dalších míst.