Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

"Popelka" z 11. září přežila a je opět šťastná

Marcy Borders
Marcy Borders  (Autor: AFP)
Autor: INT, kad - 
10. září 2008
09:48

Marcy Borders se raduje z pětiměsíčního synka Zay´dena, který pro ni znamená naději. "Zay´den pro mě představuje budoucnost."

"Pomáhá mi překonat minulost," říká Marcy Borders o svém synovi.

Vše začalo 11. září 2001: V 8:47 narazilo letadlo do severní věže Světového obchodního centra. V devět hodin a tři minuty vletělo druhé letadlo do věže jižní.

Sedm let po teroristickém útoku na Světové obchodní centrum 11. září 2001, při kterém zemřelo 3015 lidí, sedí Marcy Borders ve svém bytě v New Jersey a na klíně ji sedí syn Zay´den.

Marcy se stala známá jako "prachová žena". Její fotka obletěla celý svět: křehká osůbka, která je od hlavy až k patě pokrytá prachem.Tehdy pracovala v Americké bance v 81. patře. Když letadlo narazilo do jednoho z dvojčat, stála Marcy právě u kopírky. Žena utíkala ke schodům. Poté co přiběhla dolů, mrakodrap se zřítil. Marcy byla v tu ránu pokrytá popelem.

Marcy Borders Marcy Borders | AFP

"Oblek z toho dne mám pořád," říká Marcy. Šaty jsou nevyčištěné v igelitovém sáčku. Marcy uvažuje o tom, že je daruje nějakému muzeum.

"Popelka" si přeje jediné: na ten hrozný den zapomenout. Dlouho trpěla následky z nešťastné události. Teď má snad vyhráno. Hledá si dokonce práci. "Chtěla bych pracovat s dětmi," říká Marcy. Děti jsou pro ni naděje a budoucnost.

Čtěte také:

11. září: Den, který změnil historii