Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jonathan (15): Najdu mámina vraha!

Autor: luc, INT - 
7. září 2008
05:00

Když mu zavraždili matku, bylo Jonathanovi Bondovi teprve deset let. Nyní se coby patnáctiletý chlapec rozhodl najít jejího vraha.

Jenže netušil, že se stane součástí jednoho z největších politických skandálů, který kdy ovládl americké město Detroit. A netušil ani to, že hlavní postavou citlivé aféry se stane oblíbený černošský politik, detroitský starosta a syn americké senátorky Kwame Kilpatrick...

Jonathan přišel o otce ještě jako malé dítě - jeho táta se snažil zabránit únosu a zaplatil za to životem. Zůstali mu jen dva sourozenci, kteří však žili u svých otců, a matka Tamara, která byla populární striptérkou. Protože mezi její 'fanoušky' patřili i vysoce postavení muži, dokázala touto profesí dobře uživit sebe i synka.

Jednoho dne jí ale někdo v domě jejího přítele vpálil do těla osmnáct kulek. Tamara Greenová se toho roku stala stotřináctou obětí vraždy v Detroitu. A z malého Jonathana se stal sirotek...

Osudný večírek

Dnes, pět let po brutální vraždě, se středoškolák Jonathan rozhodl zjistit, proč musela jeho máma zemřít. Hned první stopa vedla mezi nejvyšší patra detroitské společnosti - na večírek, který pořádal starosta Kilpatrick. Právě tady měla tehdy tančit Tamara, když do oficiální rezidence nečekaně přišla starostova manželka a měla napadnout dvě ženy.

Podle dostupných informací a svědectví lékařů tentýž den v nemocnici vyhledala ošetření právě Tamara. Jako zázrakem se ale celý incident smetl se stolu, stejně jako se 'vypařily' informace o večírku. Pak ale Tamaru někdo zabil. Policisté se blížili k rozřešení a zjistili, že se jednalo o práci profesionálního vraha.

Detroitský vyšetřující policejní poručík Alvin Bowman dokonce prohlásil, že podezřelým z vraždy je policejní důstojník. Podle jeho teorie chtěla Tamara po divokém starostově večírku peníze za mlčení, ty jí ale 'pořadatelé' odmítli dát. Krátce poté, co se tohle podezření dostalo na veřejnost, zasáhl do vyšetřování úřad starosty.

Policie musela dlouhá léta mlčet

Zdálo se, že případ skončí hluboko v šuplíku policejního vyšetřovatele. Právník mladého Jonathana však objevil několik policistů, kteří se na vyšetřování případu vraždy jeho matky podíleli. Jenže svoji práci nedodělali - kdosi jim totiž vyhrožoval.

Jak napsal list The Sunday Times, Alvin Bowman vypověděl, že kdyby tehdy do jeho případu nestrkali nos lidé ze starostova úřadu, dávno by ho vyřešil. Na svědcích totiž bylo patrné, že se je někdo pokoušel zastrašit.

Policejní šéfka v Detroitu Ella Bully-Cummingsové ale stále trvá na tom, že případ se dál vyšetřuje. "Naši lidé dělají vše pro to, aby byli vrazi vypátráni a postaveni před soud."

Hříšný starosta

Kromě vraždy Tamary Greenové se ale kolem starosty objevují i další mračna. Těmi jsou policisté, kteří měli dostat výpověď proto, že upozorňovali na nekalé praktiky místní radnice. Zdá se, že si starosta také užíval veřejných peněz, které měl utratit například za masáž s bublinkovou koupelí, jahody s čokoládou nebo za hotel v Severní Karolíně.

Poslední hřebíček do rakve starostovy úspěšné kariéry zatloukl deník Detroit Free Press, který otiskl choulostivé detaily z tisíců textových zpráv, které si Kilpatrick vyměnil s vdanou šéfkou jeho kanceláře. Ta třeba psala starostovi: "Chybím ti sexuálně?" Kilpatrick odpověděl: "Sakra, jo... Chci víc."

Prozradí vraha Tamary SMS?

I když zatím neexistuje přímý důkaz o tom, že před pěti lety starosta pořádal osudný večírek, na kterém byla i Tamara, soud se začal o případ vraždy živě zajímat. Městským úřadům přikázal, aby vydali tisíce textových zpráv, které si mezi sebou po vraždě striptérky vyměnili vysocí městští představitelé.

I když odhalení vraha Jonathanovi matku nevrátí, bude moci začít nový život s vědomím, že se jeho rodina přece jen dočkala spravedlnosti.

 

V Londýně ubodán další chlapec. Více zde!