Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Třímetrová krajta se snažila pozřít studenta

Třímetrová krajta se snažila pozřít devětadvacetiletého ošetřovatele
Třímetrová krajta se snažila pozřít devětadvacetiletého ošetřovatele  (Autor: Famous)
Autor: Famous - 
26. srpna 2008
09:55

Otřesný pohled se naskytl ošetřovatelům ze zoo v hlavní venezuelské metropoli, když vešli do pavilonu s velkými plazi.

V jednom teráriu si totiž třímetrová krajta tmavá pochutnávala na těle devětadvacetiletého muže. Zoolog Erick Arrieta pracoval v této sekci pozdě v noci, kdy se plazovi podařilo zmocnit se ho, uškrtit a částečně pozřít. Jenže sousto bylo příliš veliké a ošetřovatelé hada nachytali při marném polykání. Mladému studentovi zoologie už ale pomoci nedokázal nikdo.

Univerzitní student biologie doplatil na svou neobezřetnost při noční službě. Velcí plazi ho zajímali, ale když se třímetrová krajta odhodlala k lovu, nebyl nablízku nikdo, kdo by mladíkovi dokázal pomoci. Silné svaly škrtiče přemohly jeho marnou snahu osvobodit se.

Podle vyšetřování mladý zoolog porušil pravidla zoologické zahrady, vstoupil sám do klece a navíc k hadovi, který byl do terária přinesen teprve před dvěma měsíci a nebyl určen k expozici.

"Ten mladý muž podcenil zvířecí instinkt," uvedl ředitel zahrady Javier Hernandez pro deník El Universal.

Krajty napadají člověka výjimečně, přesto jsou po světě známy desítky případů, kdy obří exempláře tohoto druhu ukončily život člověka. Ten je pro tyto plazy přitom kořistí, kterou nejsou schopni polknout.

O osudu jednoho velrybího mláděte si přečtěte zde.