Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policistovi hrozí za zabití taserem basa

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
29. července 2008
07:24

Bývalému americkému policiatovi z New Orleans hrozí soud za to, že zabil zatčeného muže, kterého devětkrát zasáhl taserem.

Policista taser, který pomocí elektrod paralyzuje nervovou soustavu člověka, použil i přesto, že zatčený měl pouta na rukou a nesnažil se utéct.

Paralyzér znehybňuje pomocí silného elektrického výboje a podle odborníků není zcela bezpečný. U někoho může vyvolat srdeční arytmii nebo infarkt. Skandál kolem taseru se rozpoutal nedávno v Kanadě, kde podle zprávy úřadu pro dohled nad kanadskou federální policií paralyzér u policie používali příliš často.

Loni v říjnu kanadský policista zasáhl na letišti ve Vancouveru paralyzérem polského přistěhovalce, který po několika hodinách zemřel. Od té doby v Kanadě zemřelo kvůli použití taseru ještě několik dalších osob.

Neworleanský policista letos v lednu zatkl muže za držení drog a opakovaně ho vystavil paralyzujícímu šoku taseru, přestože se zadržený nesnažil utéct. Soud má brzy rozhodnout o tom, zda bude policista souzen před velkou porotou. Policista se hájí tím, že postupoval podle předpisů.

Právník rodiny oběti si myslí, že šlo o rasově motivovanou vraždu, protože policista byl běloch a zemřelý černoch. Soudní lékař uvedl, že poslední dva šoky oběť už necítila, ale nelze přesně říci, zda byla v bezvědomí nebo již po smrti.

OSN loni označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.