Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Letadlo přistálo na Filipínách s dírou v trupu

Piloti s letadlem bezpečně zvládli přistát v Manile.
Piloti s letadlem bezpečně zvládli přistát v Manile.  (Autor: čtk)
Autor: ČTK - 
25. července 2008
14:48

Letadlo australský aerolinií Qantas Airways muselo dnes nouzově přistát ve filipínské Manile poté, co exploze prorazila otvor do jeho trupu.

Pilot manévr bezpečně zvládl a nikdo z více než 300 cestujících nebyl zraněn. Pasažéři Boeingu 747 směřujícího z Hongkongu do Austrálie asi po hodině letu uslyšeli silnou explozi ve spodní části letadla, která prorazila i otvor do kabiny cestujících a způsobila snížení tlaku. Vzápětí jim byli poskytnuty kyslíkové masky.

Posádka podle agentury AP informovala cestující o tom, že mění směr na Manilu, a začala se strojem nouzově klesat. Důvod výbuchu v zavazadlovém prostoru ještě není známý.

Cestující byli podle AP ubytováni v hotelu, kde čekají na další let do Melbourne. Austrálie již vyslala experty, kteří mají výbuch vyšetřit.

Byli polekaní, ale ne hysteričtí

"Kolem letadla svištěl vzduch a v kabině se srážela voda," popsala situaci po proražení trupu jedna z cestujících. "Nikdo ale nebyl příliš hysterický," dodala. Jiný z pasažérů podle Reuters dokonce viděl věci vylétávat ven z letounu.