Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čína zadržela internetového disidenta

Čína žije olympiádou
Čína žije olympiádou  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
23. července 2008
08:04

Čínská policie zadržela významného internetového disidenta a obvinila ho, že zveřejňoval články na zahraničních webových stránkách a přijímal bez povolení hosty.

Tím disident Tu Tao-pin podle policie porušil pravidla podmíněného trestu, k němuž byl v roce 2004 odsouzen.

S blížícími se olympijskými hrami, které se budou v srpnu konat v Pekingu, Čína zesiluje zákroky proti domácí opozici, aby jí zabránila jakkoli narušit hladký průběh olympijských her.

Tu Tao-pin z centrální čínské provincie Che-pej byl odsouzen k podmíněnému trestu za podvratnou činnost v roce 2004 poté, co ho policie zadržela kvůli zveřejňování článků na podporu disidenta Liou Tiho. Tu byl poté propuštěn do domácího vězení, ale tento týden ho policie znovu zatkla.

"Tu žil v neustálém ohrožení," uvedla ve svém prohlášení mezinárodní novinářská organizace Reportéři bez hranic. "Na základě trestu, který dostal před více než čtyřmi roky, mohl být kdykoli zatčen. Jde už o třetího významného internetového disidenta, kterého Čína uvěznila před olympiádou. Za mřížemi už jsou Chu Ťia a Chuang Čchi."

Chu Ťia je prominentní čínský aktivista bojující za práva nemocných AIDS. V letošním roce byl odsouzen k více než třem rokům vězení za podněcování k rozvracení státu a za kritiku komunistické strany. Chuanga Čchi zatkla policie na jihozápadě státu a obvinila z "držení státního tajemství" poté, co se snažil nabídnout pomoc rodičům dětí, které zahynuly při květnovém zemětřesení v provincii S'-čchuan.