Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šestatřicet horníků je zaplaveno v dole

uhelný důl
uhelný důl  (Autor: wikipedia.cz)
Autor: ČTK - 
22. července 2008
07:23

Do boje s časem se pustili čínští záchranáři, kteří se snaží dostat ke 36 horníkům uvězněným v dole zaplaveném podzemní vodou. Zatím vědí pouze to, že dvanáct z nich je naživu.

Podzemní voda zaplavila uhelný důl v Tchien-tungu v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si v pondělí, kdy pod zemí pracovalo 56 horníků. Sedmi se podařilo uniknout, dalších 13 vyprostili záchranáři během noci a V úterý v časných ranních hodinách. S dvanácti dalšími horníky jsou záchranáři v kontaktu a snaží se k nim dostat vodu a kaši. Ale dalších 24 mužů se jim zatím pod zemí nepovedlo najít.

Těch dvanáct je uvězněno asi 2000 metrů od vchodu. V úzkém tunelu je málo kyslíku a vyčerpaní horníci se sami ven dostat nedokážou. Hladinu podzemní vody se podařilo snížit nepřetržitým odčerpáváním.

Neštěstí v oblasti Kuang-si je zatím posledním ze série nehod a katastrof, které provázejí čínský důlní průmysl. Majitelé dolů se snaží dosáhnout co největší produkce v zemi s ohromnou poptávkou po uhlí a dalších surovinách, často ale na úkor nejzákladnějších bezpečnostních opatření. Při explozích plynu, záplavách a dalších neštěstích zahynulo v loňském roce v Číně podle oficiálních statistik celkem 3786 horníků.