Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rekordní Loveparade: 1,6 milionu návštěvníků

Autor: ČTK, han - 
20. července 2008
18:42

Příznivci techna se o víkendu sešli v německém Dortmundu. Konal se tady totiž celosvětové známý festival taneční hudby Loveparade. A dorazilo rekordních 1,6 milionu návštěvníků.

Fanoušci zaplnili dvoukilometrový úsek rychlostní silnice B1 před veletržním areálem na okraji Dortumundu. Oddávali se tam rytmu tance za ohlušujících zvuků techna, pouštěného z několika tuctů nákladních aut, a neodradily je ani kapky deště.

"V Porúří jsme našli náš opravdový domov," citovala agentura DPA jednoho z organizátorů akce Rainera Schallera. "Jak čísla ukazují, region je plný entusiasmu," potvrdil primátor Dortmundu.

Akce se letos zúčastnilo na 250 dýdžejů, mezi kterými nechyběla jména jako Underworld, Moby, Paul van Dyk, Armin van Buuren, WestBam. Ďábelsky silné decibely dodávalo 37 nákladních aut, takzvaných floatů neboli lovetrucků, s obrovsky výkonnou aparaturou. Akci také živě přenášely televizní stanice do 53 zemí.

Festival je spojen především s Berlínem, kde se Loveparade uskutečnila poprvé v létě 1989. Tehdy za pouhé účasti 150 návštěvníků, zato v roce 1999 roztančilo Berlín 1,5 milionu návštěvníků.

Loni se Loveparade konala v Porúří, každý rok se má pak konat v jiném městě oblasti. Příště je na řadě Bochum, následovat budou Duisburg a Gelsenkirchen.