Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Izrael pohřbil vyměněné vojáky

Pohřeb Eldada Regeva
Pohřeb Eldada Regeva  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
17. července 2008
14:17

V izraelských městech Naharija a Haifa byli dnes pohřbeni dva vojáci, jejichž těla ve středu Izrael vyměnil s libanonským Hizballáhem za pět vězňů a dvě stovky padlých Arabů.

Pohřbů Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva se zúčastnily tisíce lidí. V celém Izraeli panoval smutek, zatímco Libanonci doprovázeli rakve padlých a propuštění vězni se modlili na hrobě velitele Hizballáhu.

Hizballáh dva Izraelce unesl na hranici v roce 2006, což rozpoutalo následnou čtyřiatřicetidenní válku.

Izraelské rozhlasové stanice dnes hrály smuteční hudbu. Deníky otiskly portréty mrtvých vojáků a poukázaly na nepoměr výměny, ale rovněž na nedůstojnost okázalých oslav, jaké Libanon přichystal pěti navrátilcům. Jedním z nich byl Sámir Kantar, který byl v Izraeli odsouzen v roce 1979 k doživotí za vraždu čtyř Izraelců, mezi nimiž byla čtyřletá holčička. Podle Izraelců se tedy v Libanonu slaví návrat vraha batolat. Deník Jediot Achronot citoval nejmenovaný vysoký zdroj, podle něhož je to teď pro Izrael člověk, který si zaslouží smrt, a Izrael ho najde a zabije.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak Hizballáh označil za "krutého, cynického a opovrženíhodného nepřítele, který považuje lidský život za prostředek směny".