Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Putinův vězeň chce na svobodu

Michail Chodorovskij
Michail Chodorovskij  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
16. července 2008
14:05

Oponent Vladimira Putina a bývalý nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij, který byl odsouzen k osmi letům vězení za daňové úniky a privatizační podvody, požádal o prominutí zbytku trestu.

Kdysi nejbohatší Rus si již ve vězení v sibiřské Čitě odpykal více než polovinu osmiletého trestu za zpronevěru a daňové úniky, po níž má každý odsouzený právo požádat o prominutí zbytku trestu.

"Není to přiznání viny ani doznání," prohlásil šéf Chodorkovského obhájců Jurij Šmidt s poukazem na to, že jeho klient stále trvá ne své nevině.

Šmidt očekává, že navzdory prohlášením nového prezidenta Dmitrije Medveděva o prosazování nezávislosti justice budou Chodorkovského nepřátelé klást jeho žádosti o propuštění překážky. "Pokud bude Medveděv schopen opravdu zajistit nezávislé soudy, pak to nebude jen reforma, bude to revoluce," prohlásil Šmidt.

Strkal nos do politiky...

Chodorkovskij byl v roce 2003 vzat do vazby a o dva roky později odsouzen. Odpůrci Kremlu však proces označují za mstu režimu za politické aktivity bývalého šéfa ruského ropného gigantu Jukos.

Po jeho uvěznění byla zlikvidována i tato, kdysi jedna z nejmocnějších ruských firem, jejíž výnosné části nyní ovládají společnosti propojené s ruským státem.