Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Útočník v Jeruzalému: Buldozerem zabil tři lidi

Palestinec buldozerem převrátil i autobus městské dopravy
Palestinec buldozerem převrátil i autobus městské dopravy  (Autor: AP/ČTK)
Autor: ČTK - 
2. července 2008
14:30

Palestinec v Jeruzalému zabil tři lidi buldozerem, když obrátil jeho nakládací lžíci proti jedoucím autům a autobusu. Nejméně 45 dalších osob zranil. Příslušníci ozbrojených složek šíleného řidiče na místě zastřelili.

Incident se stal na rušné silnici Jaffa v době dopravní špičky. Muž se rozjel v protisměru s buldozerem a jeho velkou nakládací lžíci spouštěl na automobily, které mu stály v cestě. Obrátil se také proti autobusu a převrátil ho na bok. Jeho řádění ustalo, až když se několika ozbrojeným lidem podařilo vylézt na střechu kabiny a zastřelit ho.

Policie od začátku incident vyšetřuje jako úmyslný útok, i když v těsné blízkosti místa je staveniště, odkud zřejmě byl použitý stroj. Útočník měl u sebe doklady a podle policie již měl zápis v trestním rejstříku.

Někteří ze svědků se domnívají, že atak byl dílem šílence, protože viděli, jak lopatu spouštěl na kabiny aut, v nichž seděli řidiči. Někteří z nich stačili vyskočit dřív, než na auta dopadla stavební technika. Svědci na místě viděli na silnici přikrytá dvě těla a množství zakrvácených raněných. Zranění asi sedmi z nich jsou vážná.

Palestinské radikální hnutí Hamas útok označilo za logický důsledek izraelského násilí vůči Palestincům. Je to první arabský atentát v západní části Jeruzaléma od března, kdy střelec v této části města postřílel osm studentů náboženské školy. Od roku 2003 spáchali palestinští radikálové v Jeruzalému osm atentátů a zabili při nich přes 80 lidí. K mnoha z útoků se přihlásil Hamas.