Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stávka může oddálit proces s Čechy v Indii

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
30. června 2008
17:09

Stávka justičních pracovníků může oddálit proces se dvěma Čechy, kteří byli v neděli 22. června zadrženi v západním Bengálsku v Indii, kde v národním parku bez povolení sbírali larvy hmyzu.

Kvůli stávce, která zřejmě potrvá ještě nejméně týden, není možné podat opakovanou žádost o kauci a není ani jasné, zda se bude konat soudní řízení stanovené na 7. červenec, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Pracovníci českého velvyslanectví v Indii se snaží oběma zadrženým alespoň zmírnit podmínky ve vězení, kam jim dodali spací pytle. Podle ministerstva zahraničí ale musí být oběma zadrženým do 60 dnů sděleno obvinění, nebo musejí být propuštěni.

Zadrženými jsou dvaapadesátiletý Emil Kučera a jednapadesátiletý Petr Švácha z Entomologického ústavu Akademie věd. ČTK to již dříve potvrdil ředitel ústavu Jan Šula s tím, že Šváchova společníka on ani entomologové z ústavu neznají.

Kučera a Švácha se podle Opletalové při zadržení hájili tím, že byli na území, které jako park nebylo označeno, a že nedaleko nich někdo pásl krávy a kácel stromy. Šula o Šváchovi řekl, že ho zná léta, a proto rozhodně vylučuje, že by sbíral živočichy ve velkém množství, z komerčních důvodů nebo, že by si budoval vlastní sbírku. Indové ale oba muže obvinili z porušení zákona o ochraně přírody. Za to podle informací ministerstva hrozí dva až sedm let vězení.

Zadržení za sebou mají první soudní řízení, při kterém soud odmítl žádost právníka, který jim byl přidělen, o propuštění na kauci. České velvyslanectví jim zprostředkovalo právníka jiného, který má pověst schopného advokáta. Ten měl žádost o kauci opakovat.