Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Paříži zkolabovala doprava!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
30. června 2008
12:11

Dálnice a silnice v okolí mnoha francouzských měst jsou v pondělí dějištěm nových protestů autodopravců.

Francouzské firmy, které podnikají v autodopravě, se domáhají vládních opatření proti zdražování pohonných hmot. Protesty mají formu zpomalování dopravy. Také blokování jízdních pruhů a vytváření bariér propouštějících jen osobní vozy. Na silnicích se vytvářejí mnohakilometrové fronty.

K akci, už druhé takové během dvou týdnů, vyzvala Národní federace silničních přepravců (FNTR) a připojily se k ní i syndikát malých přepravců Unostra a odborová komora stěhováků. Kromě snížení daně z pohonných hmot žádají, aby se dál nezvyšovaly silniční poplatky a aby se snížily podnikatelské dávky.

Operace hlemýžď
'Operace hlemýžď' je v proudu na řadě příjezdů k Paříži, kde se vytvořily několikakilometrové fronty. Blokující kamiony se během dne mají postupně blížit k okruhu kolem města. Jižně od Lille je v obou směrech blokována dálnice A1 směrem na Paříž, "filtrační bariéry" jsou kolem Bordeaux. Podobnou situaci hlásilo středisko pro informace o silničním provozu také z Lyonu, Nancy nebo Nice.

Čeští dopravci také houfně krachují
O krizi minulý týden v Bruselu jednali evropští dopravci sdružení v Mezinárodní silniční unii IRU. Ti se, včetně zástupců z ČR, dohodli na požadavku na zavedení jednotné spotřební daně z pohonných hmot pro všechny druhy dopravy. Výše daně z motorové nafty pro silniční dopravu by navíc měla výrazně klesnout pod současné minimum EU. Požadavek mají dopravci předložit svým národním vládám. Čeští dopravci odhadují, že jich od začátku roku minimálně 100 zkrachovalo a chtějí jednat s premiérem Mirkem Topolánkem.