Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Falešný lék na rakovinu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
9. června 2008
14:19

Na Slovensku se objevil falešný lék proti rakovině nazývaný Restimosol, případně Restinosol. Tento údajný přípravek na léčbu onkologických onemocnění však obsahuje pouze vitamíny a stopové prvky.

Slovenské policejní prezídium vyzvalo občany, kteří tento lék koupili, aby kontaktovali policii. Podle informací slovenských médií by za prodejem léků měl stát Radomír Špetík z Ostravy. Případem se zabývá česká policie.

Severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská dnes potvrdila, že v souvislosti s prodejem léků na Slovensku ostravští policisté prošetřují devětačtyřicetiletého muže, kterého podezírají z podvodného jednání.

Štětínská dodala, že policisté nyní vyhodnocují získané informace, na základě kterých by se měli rozhodnout, zda muže obviní nebo případ odloží.

Informace o léku se objevují i na slovenských webech zaměřených na zdraví. Například na webové stránce www.tvojanadej.sk se na něj v onkologické poradně ptá jeden z pisatelů. V dotazu uvádí, že první dávka stojí zhruba 45 tisíc korun a při pokročilejších stádiích jsou třeba minimálně čtyři dávky.

"Byl jsem ubezpečen, že úspěšnost této léčby byla testovaná na zhruba 40 000 pacientech a její úspěšnost je 90 až 95 procent," uvádí pisatel.

Tuto zprávu však popírá lékaří Tomáš Šálek: "Kdyby se objevil lék s devadesátiprocentní efektivitou na rakovinu slinivky, zpráva o tom by obletěla za 24 hodin celý svět."

Lék se zřejmě na Slovensku musel objevit již dříve, protože některé internetové diskuse, kde se o něm hovoří, jsou datovány rokem 2006.