Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francouzům se nová prezidentova manželka líbí

Carla Bruniová-Sarkozyová
Carla Bruniová-Sarkozyová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pak - 
8. června 2008
11:57

Manželka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Carla dobyla po jeho srdci i srdce většiny dalších Francouzů. Ukazuje to průzkum, podle kterého je s novou první dámou spokojeno 68 procent dotázaných.

Výsledky ankety otiskl v sobotu list Le Journal du Dimanche.

Opačného názoru na novou první dámu je 26 procent Francouzů, zbytek dotázaných se nevyslovil.

Carlu Bruniovou-Sarkozyovou, původně modelku a později zpěvačku, může také potěšit, že 57 procent Francouzů si myslí, že pokračování její umělecké kariéry je slučitelné s rolí první dámy.

Carla je Sarkozyho třetí manželka. Vzali se po krátké známosti letos v únoru, čtyři měsíce po Sarkozyho rozvodu s jeho druhou ženou Cécilií.

V průzkumu dále 64 procent dotázaných řeklo, že Carla Bruniová-Sarkozyová dobře reprezentuje Francii v zahraničí, podle 60 procent inovuje roli první dámy, podle 52 procent má na Sarkozyho kladný vliv a podle 54 procent by se neměla držet víc vzadu.

Tato čísla kontrastují s výsledky Sarkozyho, jehož obliba v posledních měsících prudce klesla. V průzkumu pro Journal du Dimanche s ním vyslovilo spokojenost jen 35 procent dotázaných.

Nedělník označil Carlu Bruniovou-Sarkozyovou za "první dámu nového stylu" a napsal, že "zpěvačka hladce a elegantně vklouzla do klasického šatníku prezidentovy ženy a je stejně uvolněná mezi velkými tohoto světa i mezi Francouzi, kteří vstávají brzo".

"Carla", jak ji francouzský tisk běžně nazývá, nedávno oslavila čtyřicetiny. Pochází z bohaté turínské rodiny. Povolání modelky si zvolila sama a stala se v něm jednou z nejúspěšnějších. Před několika lety s úspěchem přesedlala na dráhu zpěvačky a skladatelky. Jejího prvního alba se prodaly dva miliony kusů, druhého 400.000. Teď připravuje k vydání třetí, které se má objevit na trhu 21. července.