Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Případ Fritzl měsíc poté: Kdy ta hrůza skončí?

Josef Fritzl: nejzrůdnější táta na světě
 (Autor: AP)
Autor: František Prachař - 
25. května 2008
02:00

Před měsícem odhalili v Rakousku třesný případ sadismu a zneužívání. Josef Fritzl (73) z Amstettenu věznil 24 let svou dceru a děti v podzemí.

Policie Fritzla obvinila ze zneužívání vlastní dcery Elisabeth (42). Tu věznil a znásilňoval dlouhých 24 let. Rakouští vyšetřovatelé jsou v šoku - tolik zrůdnosti a perverzit v jediném kriminálním případu prý nepamatují. Navíc stále vyplouvají na povrch další šokující informace.

Podle posledních z nich měl Fritzl tři děti, které mu Elisabeth porodila, vynést ze sklepního vězení hlavně proto, aby na ně mohl pobírat sociální dávky.

Josef Fritzl oznámil úřadům zmizení své tehdy osmnáctileté dcery Elisabeth 24. srpna roku 1984. Na policii uvedl, že utekla z domova s jakýmsi mladíkem, prý členem náboženské sekty. Objevena byla až za neuvěřitelně dlouhých dvacet čtyři let - ve sklepním vězení, které pro ni i pro děti, které s ní zplodil, Josef Fritzl vybudoval.

Bestie v kůži otce
Prvních devět let, až do roku 1993, strávila Elisabeth podle informací policie i Úřadu pro děti a mládež v Amstettenu v jedné (původní) sklepní místnosti. Fritzl ji tam - podle toho, co vypověděla při výslechu - vlákal proto, aby mu pomohla snést nové dveře. Ve sklepě ji připoutal k bytelné fošně s otvory pro pouta na rukou i nohou. Tam musela nebohá dívka vydržet celé dva dny, dokonce i svoji potřebu vykonávala tam, kde byla připoutána.

Po oněch dvou dnech Fritzl připoutal Elizabeth na řetěz a dovolil jí tak, aby měla alespoň minimum pohybu. Ve sklepním vězení bylo už tehdy instalováno umyvadlo i toaleta. Podle policie je to přesvědčivý důkaz toho, že Fritzl se na svůj zločin připravoval dlouho a plánovitě.

Momentální zkrat v jeho myšlení je tím vyloučen a také to, že by snad mohl jednat pod vlivem duševní choroby. Naopak - to, jak si zrůda Fritzl počínal, svědčí o chladnokrevnosti a z jeho hlediska i vysoké účelovosti všeho, čeho se dopouštěl. K takovým závěrům dospěl i soudní znalec, který sestavil jeho prozatímní psychologický portrét.

Jak to začalo?
Podle informací rakouské policie zneužíval Fritzl svoji dceru už od jejích jedenácti let, tedy od roku 1977. O rok později začal tento bývalý elektrikář zařizovat tajné obydlí, zajištěné dvěma železnými dveřmi se zámky na číselný kód.

Postupem času tak ve sklepě vznikl podzemní byt s koupelnou, WC a kuchyňkou, vše o výšce 1,7 metru. Přísun vzduchu zajišťoval agregát, který zároveň dodával elektřinu pro osvětlení, ledničku i televizor. Policejní vyšetřovatelé byli poté, co sklep prohledali, přesvědčeni o tom, že tam mohlo alespoň čtyři týdny přežít bez zásahu zvenčí nejméně pět osob.

Fritzl svoji dceru pravidelně znásilňoval a prý není vyloučeno, že ji zpočátku znehybňoval paralyzérem. V letech 1988, 1990 a 1992 porodila Elisabeth svému zrůdnému otci tři děti - Kerstin, Stefana a Lisu. I ony, hlavně Kerstin, byly v pozdější době očitými svědky Fritzlova sexuálního násilí na své matce.

Tři děti jí vzal

Devět měsíců po porodu Lisy Fritzl zinscenoval její nalezení před dveřmi svého domu. U holčičky ležel dopis skutečně napsaný její matkou Elisabeth, kterou k tomu Fritzl přinutil. Prý se o dítě nedokáže postarat, protože jí v tom brání její fanaticky nábožensky založený partner.

O rok později se totéž opakovalo s rovněž devítiměsíční Monikou a 3. srpna 1997 bylo za stejných okolností nalezeno další dítě - patnáctiměsíční Alexander. Fritzl později na policii potvrdil slova své dcery Elisabeth, že tento chlapeček měl své dvojče, bratříčka, který ale těsně po porodu zemřel. Lidská bestie Fritzl mu ani pohřeb nedopřál - spálil ho v kotli topení.

Tajemství odhaleno
Úřad pro děti a mládež v Amstettenu bez problémů svolil, aby Fritzl se svojí ženou - ta údajně o ničem nevěděla - všechny tři děti adoptovali. Kerstin dál zůstávala v podzemí se svojí matkou, které se 20. dubna 2002 narodil další syn Felix. O rok později k nim přibyla další dívenka, Monika.

Nedostatek pohybu, stereotypní život bez slunečního světla a čerstvého vzduchu, stejně jako absolutní nedostatek lékařské péče, se na zdraví všech vězněných v podzemí domu nesmazatelně podepsaly.

Téměř devatenáctiletá Kerstin se zhroutila a Fritzl ji nakonec odvezl do nemocnice. Lékaři ale potřebovali znát i zdravotní stav její matky. Proto se obrátili na policii, aby ji našla. Pátrání bylo vyhlášeno i v televizi a Elisabeth tu relaci ve svém sklepním vězení uviděla. Není známo, co Fritzlovi řekla, nebo co mu ve svém zoufalství slíbila, ale nakonec jí návštěvu umožnil.

Do nemocnice šli za Kerstin oba. Kdosi z lékařů na podivnou a nesourodou dvojici, zejména na Elisabeth, která po dlouholetém životě v podzemí vrávorala a nebyla schopná souvisle hovořit, upozornil policii. Oba byli zadrženi v sobotu 26. dubna. Po dvou dnech výslechu se Josef Fritzl k věznění a zneužívání své dcery přiznal. Testy DNA potvrdily, že je otcem všech sedmi Elisabetiných dětí.

<strong>Drama nekončí...</strong>
Policie prý příběh s konečnou platností rozluštila a nyní už jen upřesňuje a dokumentuje detaily čtyřiadvacetiletého věznění Elisabeth. Je ale možné, že se s postupem času objeví i nová fakta o Fritzlovi a jeho řádění. Možná má na svých rukou i krev, možná, že zabíjel i v České republice. Byla jeho obětí prostitutka Gabriela Supeková, jejíž tělo našli v Lipenské přehradě? Kdo ví?

Jak se případ vyvíjel

* 1977 - Fritzl začíná sexuálně zneužívat svou dceru Elizabeth (tehdy 11)
* 1978 - Fritzl předělává sklep na vězení
* 24. 8. 1984 - Fritzl hlásí policii zmizení Elisabeth
* 1988 - narození Kerstin
* 1990 - narození Stefana
* 1992 - narození Lisy
* 1993 - rozšíření vězení o další místnost a kuchyňku
* 1996 - narození chlapeckých dvojčat, přežívá Alexander, jeho bratra, který po porodu zemřel, Fritzl spaluje v kotli
* 2002 - narození Felixe
* 2003 - narození Moniky
* 18. dubna 2008 - Kerstin převezena do nemocnice
* 26. dubna 2008 - policie zatýká Fritzla i Elisabeth
* 28. dubna 2008 - Fritzl se doznává k únosu, zneužívání, týrání, incestu a omezování osobní svobody