Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Sopka Chaitén: Bouřlivé probuzení po 9000 letech

Autor: INT, shp - 
14. května 2008
14:18

Hrozivá krása plná lávy, popelu a blesků. To je probuzení chilské sopky Chaitén po 9000 letech, jež se 'plamenně' hlásí o slovo.

Devět tisíc let o sobě nedala vědět.

Nyní se po dlouhém spánku probudila v plné síle k životu a ohrozila tisíce lidí. Chilská sopka Chaitén je stále aktivní a stále představuje pro obyvatele nejbližšího okolí nebezpečí.

Úřady již v okruhu 50 kilometrů evakuovaly přes devět tisíc lidí. Některé musely i násilím, protože místní nechtěli opustit svoje domovy. Sopka přitom ze svých útrob chrlí popel 30 km nad vrcholky And...

Vulkán se k životu probudil 2. května a od té doby je stále činný. Několik nejbližších měst muselo být kompletně evakuováno. Výjimku netvoří ani hlavní metropole provincie Palena, které se jmenuje stejně jako samotná sopka. Z něho se stalo doslova město duchů. Vše v něm pokrývá popel, který na první pohled působí jako sníh.

Kvůli nebezpečné sopce musela být evakuována i stáda zvířat, aby se zabránilo jejich úhynu. Odborníci se však shodují, že to nejhorší může ještě přijít. Obří 'sloup' se sopečným materiálem a s teplotou okolo 400 stupňů Celsia se totiž může vznítit. V okolí chrlící sopky se totiž začaly vyskytovat bouřky, jejichž přítomnost si nedokážou vědci vysvětlit. Pokud by došlo ke vznícení, vznikla by smrtící 'lavina ' o rychlosti 300 km/ h, která by pohltila vše, co by jí stálo v cestě...