Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Fritzlův dům: Jedna rodina žila na světle, druhá v temnotě

Autor: INT, han - 
5. května 2008
13:37

Despota a sexuální zrůda a zároveň i milující otec a dědeček. Tyto dvě osoby se skrývaly za usměvavou tváří Josefa Fritzla.

Měl to dobře vymyšlené. Nahoře v bytě předváděl spokojený život starostlivého otce a dědečka, dole ve sklepě se choval jako despota a sexuální zrůda.

Každý pátek a sobotu zašel Josef Fritzl (73) do pekárny vedle svého domu. Deset housek a kilo chleba. "Tady to máte, pane inženýre. Přeji krásný den," zdravil ho pekař. "Ten se stará o rodinu," mysleli si sousedé. Nikoho ani nenapadlo, že ten milý pán je zrůda, která ve svém domě drží část rodiny ve sklepení...

Plán zvrhlého Josef Fritzla byl promyšlen do nejmenších podrobností. Když bylo Elisabeth 15 let, přihlásil ji na kurzy vaření do restaurace Rosenberger v Amstettenu. Pro Elisabeth to muselo být opravdu děsivé: otec ji soustavně znásilňoval a zároveň se před ním musela předvádět jako dobrá hospodyňka.

Je zřejmé, že už tehdy se její otec snažil, aby byla samostatná a dokázala se o sebe postarat, až bude jednou uvězněna a on jí nebude moci nosit jídlo (třeba až pojede na dovolenou do Thajska...). Byla to příprava na její uvěznění.

A pak jednoho dne Elisabeth na hodiny vaření nedorazila. Stalo se to dva roky poté, co začala na kurzy docházet. Šéfovi restaurace Franzi Pernerovi zrůdný otec řekl, že Elisabeth utekla z domova a že do práce v nejbližší době nejspíš nedorazí...

Je to již týden od objevení tragédie, kterou si nikdo z nás neumí představit. Po 24 letech spatřila světlo světa Elisabeth Fritzl (42), kterou její otec držel násilím ve sklepní kobce.

Zatímco Fritzl s ženou (68) a třemi dětmi grilovali na terase a vypadali jako spokojená rodinka, dole ve sklepě zažívala dcera a její děti Kerstin (19), Stefan (18) a Felix (6) hrůzu za 300 kg těžkými dveřmi.

Držel ji tam jako sexuální otrokyni, kterou pravidelně znásilňoval před ostatními. Další děti, které s Elisabeth zplodil, vychovával v bytě o pár pater výš s manželkou.

Alex (11), Monika (14) a Lisa (15) žili normální život, chodily do školy a neměly tušení, že ve sklepě mají další sourozence.

<hr/>
<strong>Napřed mu pomohla s dětmi... Dcera si připravila vězení</strong>
Josef Fritzl si sklepní vězení pro dceru Elisabeth připravoval léta. Pár dnů předtím, než tam dívku uvěznil, ji poprosil, zda by mu nepomohla dopravit do sklepa těžké masivní dveře. Dva dny nato ji spoutal a zavřel do kobky. Právě za ty dveře, s nimiž mu - tehdy ještě nic netušíc - ochotně pomáhala.

<hr/>
<strong>Když měl Fritzl náladu... Do kobky nosil hračky</strong>
Když byl Josef Fritzl v dobrém rozpoložení, nosil svým dětem do sklepa hračky a díval se s nimi na televizi. Občas zůstal přes noc a díval se, jak Elisabeth vaří. Za Elisabeth platil pojištění a v pozemkových knihách ji vedl jako spolumajitelku domu. Fritzl prostě na své "laskavé" tváři, kterou znali lidé ze sousedství, uměl zapracovat.

<hr/>
<strong>Doktor, starající se o děti sklepa apeluje: Nechte je najít normální život</strong>
Na děti Elisabeth Fritzl pořádají paparazziové hony. Jeden z nich se neváhal převléci za policistu, jen aby se k nim dostal. Ošetřující lékař dětí z kobky Christoph Herbst na novináře apeluje: "Nechte je na pokoji, ať si mohou zvykat na normální život." Zatím podle něj nemohou Felix ani Stefan do parku, přímé denní světlo by jim uškodilo. I proto mají všechna okna v jejich pokojích neustále stažené žaluzie.