Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Táta mne přivázal na řetěz jako psa

Autor: INT, vk, rap - 
4. května 2008
02:00

Elisabeth začala vypovídat o své noční můře, kterou jí navždy způsobil její hrůzný otec Josef Fritzl. Ten se mohl inspirovat v činech bestiálních předchůdců.

V případu zneužívané Elisabeth (42) vyplouvají na povrch stále nové a otřesné skutečnosti.

Prvních devět let docházelo ve sklepě k sexuálnímu zneužívání Elisabeth před zraky dětí, jež měla společně se svým otcem Josefem Fritzlem (73). Malé děti tak byly nuceny přihlížet zvěrstvům, která byla na jejich matce páchána. Útect nebylo kam...

Elisabeth (42) byla uvězněna ve svých osmnácti letech v roce 1984. O začátku svého věznění policii vypověděla, že do sklepa ji otec vlákal omámenou a pod záminkou, aby mu pomohla snést dolů masívní dveře. Ty potom ironií osudu použil jako vrata neprodyšně uzavírající cestu dívky ke svobodě.

Když už Elisabeth dostal do sklepní kóje, nejprve ji na dva dny připoutal pomocí pout ke kůlu. Dalších šest až devět měsíců ji potom držel na řetězu, aby mohla vykonávat tělesnou potřebu. Po celých devět let, kdy ji chodil otec znásilňovat, byly diváky otřesného představení i její děti. Až v roce 1993 Josef Fritzl zvětšil sklep o další místnost.

<strong>Sousedé už si vzpomněli</strong>
<strong>Alfred Dubanovsky</strong>
Jedním z nájemníků, kteří bydleli v 'domě hrůzy', je i Alfred Dubanovsky (42). Vzpomíná si na klepání a další zvuky, které vycházely ze sklepa. "Pokud půjdeš tam dolů, můžeš si sbalit kufry!", varoval ho Josef Fritzl (73). Několikrát viděl, jak Fritzl veze do sklepení kolečko plné jídla.

O zneužívání Elisabeth (42) věděl, dívka se mu svěřila. Několikrát se pokoušela utéci z domova, dokonce spolykala i léky na spaní. Dubanovsky ale nic neřekl. Bál se Fritzla. Dodnes si to vyčítá a pronásledují ho noční můry.

<strong>Josef Leitner</strong>
Josef Leitner byl Fritzlovým sousedem celé čtyři roky. O zneužívání Elisabeth věděl. Dívka se mu s problémy svěřila, byli stejně staří a bydleli pod jednou střechou.

Leitner se ale bál u policie vypovídat, měl strach z Fritzla. "Elisabeth byla otcem jako malá často zneužívána, nechtěla s ním zůstat doma, proto utíkala." Musel neustále platit doplatky za elektřinu. Když Leitner platit odmítl, musel se odstěhovat.

<hr/>
<strong>Galerie lidských zrůd - Také oni zneužívali děti</strong>
Podobně bestiální zacházení, které musela skoro čtvrt století snášet Rakušanka Elisabeth Fritzl (42), poznalo na vlastní kůži i mnoho jiných žen a mužů. Někteří z nich týrání věznitele nepřežili, jiní vyvázli. Jedno však mají oběti zrůdných násilníků společné. Následky traumatických zážitků si nesou po celý život.

Marc Dutroux
Belgickému pedofilovi policie prokázala šest únosů včetně dvou vražd, ke kterým došlo v 90. letech. Další dvě děvčátka zemřela hlady ve sklepním vězení jeho domu, když byl Dutroux ve vazbě. Dostal doživotí.

Andrej Čikatilo
Otec tří dětí řádil v ruském Rostově na Donu koncem 80. let. Pohlavně zneužil a zavraždil 31 chlapců ve věku od 8 do 18 let, 14 dívek ve věku 9 až 17 let a 18 mladých žen. Jeho první obětí bylo devítileté děvče, které po zneužití utopil. V městském lese si udělal skrýš, kam některé z obětí zavíral a opakovaně znásilňoval. Jedl i části jejich těl. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla.

Warren Jefs
Padesátiletý předák polygamní americké sekty si v roce 2003 na jihu Texasu založil ranč Eldorado. Letos o prvním dubnové víkendu byl zatčen. Policie z ranče kromě 182 dalších lidí odvezla i 52 většinou nezletilých dívenek. Většina z nich byla těhotná a stěžovaly si na opakované sexuální zneužívání muži ze sekty, která vyznávala mnohoženství.

Johannes Grabner
Už v roce 1984 jako dvaapadesátiletý měl v německém městě Fulda první sexuální styk s dvanáctiletou dcerou Marií. Porodila mu celkem pět dětí, na matrice vepsala do kolonky otec náhodnou známost. Incest prozradila ve škole nejstarší dcera, když se pochlubila před spolužáky tím, jak se 'maminka s dědou mají rádi'. Grabner dostal osm let vězení.

Wolfgang Priklopil
V březnu 1998 unesl ve vídeňské čtvrti Donaustadt desetiletou Nataschu Kampusch. Až do srpna 2006 ji věznil ve sklepení svého domu. Mnohonásobně ji pohlavně zneužil a psychicky týral. Dívce se po osmi letech podařilo uprchnout. Priklopil po zatčení spáchal sebevraždu.