Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Fritzlovi potomci jsou šokované světem

2. května 2008
09:27

Osvobozené děti rakouského tyrana se dorozumívají vlastním jazykem a všechno kolem je pro ně úplně nové.

Když se dostal malý Felix (6) před pár dny poprvé na denní světlo, zadíval se na oblohu a jako první se zeptal jednoho z policistů: "Tam nahoře, to je Bůh?"

Ruce vztahoval k nebi, na němž zářilo Slunce, a nemohl se na pro nás 'obyčejnou žlutou kouli' vynadívat. Nezapomenutelné první minuty venku, čerstvý vzduch, světlo. Tolik nových věcí zažil Felix s bratrem Stefanem (18) poté, co byli po několika letech vysvobozeni z vězení svého tyranského otce a dědečka v jedné osobě Josefa Fritzla (73).

Byli naprosto u vytržení a chvíli se nezmohli ani na slovo. Obzvláště, když Felix viděl krávu, z auta k ní natahoval ruce a chtěl se jí dotknout. Nejvíce však oba okouzlilo Slunce. Ruce si přikládali k očím, aby je ihned zase mohli dát pryč. Nemohli z něj odtrhnout oči. Když sluneční paprsky dopadly na dětskou tvář, Felix radostně písknul.

Právě Felix oslavil ve středu své šesté narozeniny. První na svobodě! V nemocnici mu připravili oslavu. Oba chlapci jsou stále velice zvědaví, na všechno se pořád vyptávají, zajímá je, co znamená třeba slovo potok. Fascinováni byli i výtahem, když se zavíraly dveře. Při cestě autem si pobrukovali nějakou melodii, zřejmě ukolébavku na dobrou noc.

Policisté se shodli, že zvláštní je i jazyk, kterým se mezi sebou dorozumívají. Vytvořili si zcela jedinečnou řeč, vlastní dialekt. Je to jakýsi shluk bublání, pískání, bručení a skřeků. Oba mají rovněž tendenci lézt po čtyřech. Zřejmě následek nízkých stropů, zejména pro staršího z bratrů.

Do nemocnice si z vězení dovezli pár hraček. Podle lékařů jim velmi chutná nemocniční strava. Lékaři se shodují, že zdravotní stav dětí je dobrý. Stojí celé dny u okna a dívají se ven. Zajímá je vše, celý svět.

Naproti tomu celý svět má pouze jedinou otázku, co s nimi po tom všem, co si museli ve sklepě prožít, bude? Podle psychologů se z toho nikdy nevzpamatují, do konce života si ponesou následky... Nejhůře na tom bude samozřejmě Elisabeth a její nejstarší dcera Kerstin (19), která bojuje o život.

Včera se konečně všech šest dětí včetně tří, které vychovávala babička, setkalo za přísného utajení se svou maminkou Elisabeth... Všem vrtá v hlavě otázka, proč se Elisabeth nebo starší děti nepokusily o útěk. Podle vyšetřovatelů zřejmě ze strachu. Fritzl jim prý vyhrožoval, že je otráví plynem. Navíc tajný vchod byl zakódován.

Elisabeth sama nikdy dětem neřekla, že jsou vězni. Ji samotnou držely děti při životě, jinak by to psychicky nezvládla. Natascha Kampusch, která si prožila 8 let v zajetí, přispěla obětem 630 000 korun. Chce rodině i nadále pomáhat.


<strong>Na dovolené byl veselý chlapík, doma diktátor</strong>
Ve chvíli, kdy si Fritzl (73) užíval s kamarádem Paulem (69) na plážích v Thajsku, doma měl již několik let uvězněné děti. Mezitím, co ony trpěly, on si dopřával thajskou masáž. Fritzl byl podle Paula na dovolené zábavný chlapík, který svými historkami bavil všechny kolem.

Doma despota, kterého manželka Rosemarie (68) musela poslouchat na slovo. Na dovolené si Paul jednou všiml, že Fritzl kupuje večerní šaty a rajcovní prádlo na štíhlou ženu. Na jeho otázku, pro koho to má, zaražený Fritzl odpověděl, že má doma ještě jakousi "bokovku".

Paul se nestačil divit, když ho později navštívil doma v Amstettenu. Vtipný Fritzl byl tentam, doma se z něj stal "morous". Naposledy ho navštívil v roce 2005, seděli na terase, povídali si. Na Elisabeth Paul vzpomíná jako na milé, ale zakřiknuté děvče, které její otec často bil. Měl pocit, jako by ji Fritzl měl ze všech dětí nejméně rád.

Na druhou stranu se však objevily spekulace, že do sklepa byla Elisabeth zavřená proto, že byla krásná a otec o ni nechtěl přijít. Při výslechu Fritzl uvedl, že svou dceru chtěl chránit, aby nepřišla do kontaktu s drogami.

Z policejních zpráv vyplynulo, že v roce 1994 telefonoval Fritzl domů, vydával se za Elisabeth a žádal, aby se postarali o její dítě, které bylo již položené přede dveřmi.

Jako první z rodiny promluvila sestra Fritzlovy manželky Rosemarie (68) Christine R. (56): "Když si ho Rosemarie brala, bylo jí 17. Celý život mu sloužila. Josef byl despota, nesnášela jsem ho. Když vstoupil do místnosti, všichni ztichli. Často Rosemarie urážel: 'Tlusté ženy jsou pod moji úroveň.' Rosemarie mu odpověděla, 'že je lepší být tlustá než mít na hlavě pleš'. Domýšlivého Fritzla se to velice dotklo. Odjel do Vídně a nechal si tam vlasy implantovat."


<strong>Vraždil už před 22 lety?</strong>
Perverzní otec Josef Fritzl je možná i vrah! Rakouská policie ho nyní začala podezřívat z 22 let staré vraždy Martiny Poschové (+17). V igelitu zabalené tělo této znásilněné dívky bylo nalezeno u břehu jezera Mondsee. Přesně naproti měl tenkrát svůj penzion Josef Fritzl, který byl již za sexuální násilí trestán. Policie věří, že tento zločin objasní plánovaný výslech Fritzla.


<strong>Elisabeth rodila děti jen za pomoci horké vody a čaje</strong>
Sklepní vězení bylo izolováno od světa, jediný, kdo měl zřejmě do něj přístup, byl Fritzl (73). Sám sebe 'pasoval' i do role porodníka. Vystačil si s málem. Ve sklepení měl malou lékárničku, kde bylo vše potřebné. Horká voda, čaj, náplasti, obvazy, aspirin a sirup proti kašli. S touto zásobou léčil všechny nemoci a s použitím tohoto vybavení dokonce i odrodil sedm dětí! Elisabeth musela při porodech prožívat hotovou hrůzu. Když chtěla lékaře, otec se na ni obořil: "Nikdy jsme ho nepotřebovali."