Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brazílie vzdala pátrání po knězi

Autor: ČTK, rvs - 
25. dubna 2008
19:45

Brazilské úřady dnes ukončily pátrání po katolickém knězi. Ten v neděli zmizel nad Atlantikem poté, co se v rámci především dobročinného projektu vznesl k obloze zavěšen na stovkách balonků naplněných heliem.

Zatímco záchranáři pátrání vzdali, rodina kněze najala malé soukromé letadlo a hledá ho dál a místní věřící se stále modlí s nadějí na jeho záchranu.

Svým svérázným činem chtěl jednačtyřicetiletý reverend Adelir Antonio de Carli hlavně získat peníze na výstavbu domova důchodců ve své farnosti. Plánovaným dvacetihodinovým letem podél pobřeží prý také usiloval o zapsání do Guinnessovy knihy rekordů.

Kněz letěl osm hodin, poté s ním úřady ztratily kontakt. Později záchranáři na mořské hladině viděli plout zbytky stovek barevných balonků. Bylo to nedaleko od pobřeží státu Santa Catarina, blízko místa, kde byl Carli naposled spatřen.

Měl v plánu doletět do města Dourados, asi 750 kilometrů na severozápad od jeho farnosti, ale nepříznivý vítr ho odnesl daleko nad oceán. Když naposledy kontaktoval přístav Paranague, byl již asi 50 kilometrů od pobřeží.

Carli není podle všeho žádný nováček ani šílenec, ale zkušený letec. Byl vybaven i přístrojem pro satelitní navigaci a satelitním telefonem. V místech, kde se ztratil, bylo moře klidné, teplota vody dosahovala 20 stupňů Celsia.