Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

15 let skrýval zohyzděnou tvář před světem: Teď má nový obličej

Autor: oj, INT - 
28. března 2012
11:24

Patnáct let skrýval svou tvář za maskou. Vycházel pouze v noci. Tým lékařů v USA nyní vrátil Richardovi Lee Norrisovi (37) život zpět. Uskutečnili dosud nejrozsáhlejší transplantaci obličeje. Muži, který se nešťastnou náhodou střelil do obličeje, dali novou tvář, čelist, jazyk i zuby.

„Dříve na Richarda lidé zírali, protože nosil masku a chtěli vidět jeho poranění,“ popisuje těžký život postiženého muže šéf lékařského týmu Eduardo Rodriguez. „Nyní mají úplně jiný důvod na něj zírat a to je skvělé,“ dodává.

Richard se zranil nešťastnou náhodou při manipulaci se svou zbraní v roce 1997. Od té doby se skrýval. Minulý týden získal obličej od neznámého dárce, jehož orgány zachránily životy dalších pět pacientů. Na složité operaci v baltimorské nemocnici se podílelo 150 zdravotníků a celá akce trvala 36 hodin.

Šest dnů po operaci už může Richard hýbat jazykem i mrkat. Rány se hojí rychleji, než lékaři předpovídali. „Dívá se od zrcadla, holí se a čistí si zuby. Ani jsme nedoufali, že to půjde takhle rychle,“ říká Rodriguez.

Když třetí den po operaci Richard poprvé otevřel oči, chtěl podat zrcadlo. „Odložil ho a objímal mě a děkoval mi,“ vypráví hlavní lékař.

Složitá operace byla vrcholem výzkumu lékařů Marylandské univerzity, kterou sponzoruje americká armáda. Cílem je zajistit podobně zraněným vojákům šanci na nový život. Podle odhadů na ni čeká až 200 veteránů.

naidka ( 28. března 2012 14:47 )

Před lékařským týmem klobouk dolů, skvělá práce, až zmizí otoky kolem očí, bude docela fešák.

sores ( 28. března 2012 13:24 )

 Neskutečný jak dnes dokážou lékaři zkvalitnit takovým lidem život, tým lidí vlastně vytvoří úplně nového člověka.

rezacek ( 28. března 2012 13:17 )

Pardon, která fotka je z kterého období? Nějak to není na první pohled poznat.

klarkys ( 28. března 2012 12:08 )

vypadá líp než na fotce před úrazem

mesalina ( 28. března 2012 11:42 )

fešák

Zobrazit celou diskusi