Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kim Čong-ila vystavili ve skleněné rakvi

Autor: ČTK, oj - 
20. prosince 2011
12:28

Jakoby se Severní Korea inspirovala pohádkou o Sněhurce a sedmi trpaslících, vystavila v hlavním městě Pchjongjangu ve skleněné rakvi zesnulého vůdce Kim Čong-ila (†69). Jeho tělo zakrývá rudá pokrývka, okolo rakve jsou rudé květy, na zdi visí obří rudý závěs. Lid, který diktátor mnoho let týral, truchlí. Díky propagandě ho uctívali jako poloboha.

Předpokládá se, že moc v zemi nyní převzal Kimův třetí syn Kim Čong-un.
Soustrast severokorejskému lidu v úterý vyjádřila Jižní Korea. Obě země jsou po válce v letech 1950 až 1953 prakticky stále ve válečném stavu, neboť uzavřely jen příměří a nikoli mírovou smlouvu. Vztahy mezi Soulem a Pchjongjangem jsou tradičně napjaté a komplikované.

Severokorejská média již dříve informovala, že Kim Čong-un spolu s dalšími vysokými představiteli uctil Kimovu památku při zvláštní pietní ceremonii. Soustrast vyjádřil také čínský prezident Chu Ťin-tchao, který dnes podle agentury AP navštívil velvyslanectví KLDR v Pekingu. Při této příležitosti ujistil, že Čína Severní Koreu jasně podporuje.

Kim Čong-il je zahalen v rudé

Kimovo tělo je zahaleno červenou pokrývkou, hlavu má podloženou bílým polštářem. Rakev, u které drží stráž dvojice vojáků, je obklopena květinami a věnci. Na zdi za rakví visí obří rudý závěs.

Rakev je vystavena v mauzoleu Kumsusan, ve kterém jsou ve skleněné rakvi uloženy nabalzamované ostatky Kimova otce Kim Ir-sena, jenž zemřel v roce 1994.

Autokrat Kim zemřel v sobotu, zprávu o jeho smrti Pchjongjang zveřejnil až v pondělí. Příčinou smrti byl podle Pchjongjangu silný infarkt v důsledku přepracování a velké psychické zátěže.