Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smrt jako z hororu: Mladíka sežraly piraně!

Útoky piraní na lidi nejsou časté. Když k nim však dojde, jde o život. Tyhle rybky totiž mají pěkně ostré zoubky. (ilustrační foto)
Útoky piraní na lidi nejsou časté. Když k nim však dojde, jde o život. Tyhle rybky totiž mají pěkně ostré zoubky. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: INT, jsim - 
7. prosince 2011
19:43

Oscar Barbosa byl vášnivým rybářem (†18), jenže tenhle jeho koníček ho nakonec stál život. Během horkého dne se chtěl na chvilku zchladit ve vodě, seskočil ze člunu, jenže podcenil situaci a během vteřiny se na něj vrhly nebezpečné dravé ryby. Jejich smrtícímu útoku podlehl.

Celá událost se prý seběhla neuvěřitelně rychle. Během několika vteřin nebylo mladému rybáři pomoci. Přihlížející jednoduše nedokázali zareagovat dostatečně rychle, aby z vody vytáhli mladíka dřív, než ho ryby zabijí.

Oscar neměl nejmenší šanci, zápolil s nerovným soupeřem. Během mžiku utrpěl velké množství kousanců, díky kterým rychle vykrvácel.

Mohlo jít o sebevraždu?

Bolívijští rybáři z oblasti Guayaramerín, kde se masakr odehrál, však prý znají tamní vody velmi dobře, a proto je s podivem, že se mladík odvážil k takto nebezpečnému kousku. Vyšetřovatel zatím nechce dělat rozhodující závěry, rybář však mohl být podle všeho vydatně posilněn alkoholem. A možná prý šlo dokonce i o sebevraždu.

Když zaútočí, jde o život

Velmi agresivní, dravé a útočné piraně jsou rozšířené pouze v Jižní Americe, dorůstají maximální délky 40 cm a mají pěkně ostré zoubky. Jejich hlavní potravou jsou však mršiny, ale i jiné ryby či dokonce ptáci. Větší kořist loví v organizovaných hejnech.

Útoků na koupající se lidi již ale bylo zaznamenáno několik. Lidé se proto snaží oblastem s výskytem těchto nebezpečných masožravých rybek vyhýbat. Může se však stát, že se piraně objeví nečekaně - jako třeba při nedávném útoku na několik plavců v brazilském Caceresu.

Zobrazit celou diskusi