Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Utečte z letadla do 90 vteřin! Křičel kapitán havarovaného boeingu

Lidé prchají z havarovaného letadla
Lidé prchají z havarovaného letadla  (Autor: Fakt.pl)
Autor: ČTK, oj - 
1. listopadu 2011
17:09

Opusťte stroj do 90 vteřin, křičel kapitán. Cestující ve snaze zachránit si život utíkali z havarovaného Boeingu 767 jen v košilích a s dětmi v náručí. Spouštěli se na přistávací plochu záchrannými skluzavkami, které se vysunuly hned, jakmile letadlo bez podvozku nouzově přistálo na varšavském letišti Okecie. Nikomu z 230 cestujících na palubě se naštěstí nic nestalo. Kapitán letadla je v Polsku oslavován jako hrdina.

Letadlo Boeing z newyorského letiště Newark mělo přistát krátce po půl druhé, kvůli poruše podvozku ale více než hodinu kroužilo nad Varšavou. Doprovázely ho stíhačky F-16. Během nouzového přistání letounu vypukl malý požár, hasičům se ho ale hned podařilo uhasit.

České aerolinie kvůli do středy trvající uzavírce varšavského letiště zruší spoj, který z Prahy pravidelně odlétá v 16:55. Společnost všem cestujícím na této lince zajistí ubytování a odletí ranní frekvencí, na kterou ČSA nasadí letoun s vyšší sedadlovou kapacitou, řekla ČTK mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.

Komplikace postihly i odlet polského dopravce LOT, který měl letět ve 14:30 a který podle Letiště Praha dosud vyčkává. Tento let by měl být údajně přesměrován na letiště v Katovicích, uvedla mluvčí letiště Michaela Lagronová. Podle ní zatím letiště nemá informace o zrušení dalšího spoje polského dopravce, který by měl z Ruzyně odlétat deset minut po osmé hodině večer.

Video Ve Varšavě muselo nouzevě přistát letadlo s 231 cestujícími na palubě. - /Youtube/
Video se připravuje ...

Posádka se v Polsku stala hrdiny

Kapitán letadla Tadeusz Wrona i ostatní členové posádky se v Polsku stali hrdiny. Kolegové kapitána Wrony říkají, že se mu povedl mistrovský kousek.
"Skvěle zafungoval systém, procedury, skvěle zafungovali lidé, všem z celého srdce jménem celého Polska děkuji," řekl polský prezident Komorowski. Dodal, že i cestující dobře spolupracovali při záchranné akce. Snímky z toho, jak Boeing přistál ve Varšavě "na břiše", podle prezidenta na celém světě ukážou, že polští piloti jsou dobří a že si polský stát v krizových situacích dokáže poradit.

Poláci mají v čerstvé paměti katastrofu u západoruského Smolenska, kde loni v dubnu havaroval letoun s prezidentem Lechem Kaczyńským a dalšími 95 lidmi na palubě. Nikdo nepřežil. Letadlo řídili polští vojenští piloti. Polské vyšetřování kromě jiného ukázalo, že zanedbali přípravu na let a nedodržovali všechny bezpečnostní předpisy.

jaga17 ( 4. listopadu 2011 13:25 )

Přidávám rozhovor s manželkou kpt. Wrony. Je v polštině. http://wiadomosci.onet.pl/wideo/druga-czesc-rozmowy-onetu-z-zona-kpt-wrony,10664335,1,k lip.html##play

01380138 ( 2. listopadu 2011 11:27 )

Ani každý hrdina y se tak nezachoval je to pan kapitán smekám

billgates1 ( 2. listopadu 2011 09:46 )

Klobouk dolů... Pilot byl(samozřejmě se všema kolem-jak na zemi,tak v letadle)FRAJER!!!! ...ale nechtěl bych být na místě pasažéru....

vivienne ( 2. listopadu 2011 09:29 )

Blesku, přelož si tento článek, zvláště pasáž o pasažérech. Nebyla žádná panika ani křik pilota. Je tam toho mnohem víc... http://wiadomosci.onet.pl/kraj/okecie-wciaz-zamkniete-za-miesiac-wstepny-raport,1,4895914 ,wiadomosc.html

vivienne ( 2. listopadu 2011 09:13 )

opravuju" přes ně"

Zobrazit celou diskusi