Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dop*dele! Padáme! To nemůže být pravda, křičeli piloti těsně před katastrofou

Trosky letadla společnosti Air France
Trosky letadla společnosti Air France  (Autor: Reuters)
Autor: INT, oj - 
13. října 2011
18:14

Vyšetřovatelé největší letecké katastrofy v historii společnosti Air France, jejíž letadlo se zřítilo do Atlantického oceánu s 228 lidmi na palubě, zveřejnili, co se dělo v kabině jen pár vteřin předtím, než se letadlo roztříštilo o hladinu. Zmatený křik pilotů naznačuje, že byl letoun prakticky neovladatelný.

"Dop*dele, padáme. To nemůže být pravda!“ křičel jeden z pilotů. „Co se ale děje?“ odpověděl mu druhý. Tam záznam z kabiny končí. Nikdo neměl šanci přežít. Zemřelo všech 228 lidí.

Vyšetřovatelé odtajnili pouze poslední slova pilotů. Zbytek stále odmítají zveřejnit kvůli rodinám pilotů, kteří zahynuli v nejděsivější letecká katastrofě v historii společnosti.

Kdo za katastrofu může?

Air France zpochybnila funkčnost varování před pádem. Signalizace se prý opakovaně zapínala a vypínala, což prý silně přispělo k potížím, které měli piloti s analyzováním situace.

O konkrétní odpovědnosti jednotlivých aktérů neštěstí musejí po zveřejnění konečné zprávy rozhodnout soudy. Na Air France a na výrobce stroje, společnost Airbus, už byly podány žaloby pro neúmyslné zabití.

sosacek ( 13. října 2011 20:35 )

Už mi to ani nepřijde.Když letušky sedí v uličce na bobku drží vozíky a vřeští, tak jsem teprve spokojený..

marie60 ( 13. října 2011 18:57 )

Ta bezmoc musela být pro ně hrozná.

inkanela ( 13. října 2011 18:48 )

pokaždé když letím, jsem nervozní a lidi kolem taky...když jsem přistávala s airbusem v dominikánské republice , tak ani letuška nedokázala zatajit strach, šli jsme dolu trochu divně...přznávám se , lítám ale bojim se

Zobrazit celou diskusi