Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Bouře trhá loď na dvě půlky: Hrozí přírodní katastrofa!

Autor: oj, ČTK - 
12. října 2011
11:51

Rozbouřené moře u břehů Nového Zélandu trhá nákladní loď uvízlou na útesech vejpůl. Kvůli rozsáhlému poškození trupu hrozí přírodní katastrofa. Jen v pondělí večer uniklo do moře přes 350 tun topného oleje.

Původně na palubě zůstávalo ještě 25 mužů, kteří pomáhali s odčerpáváním topného oleje z palivové nádrže. Nyní už musela být celá posádka evakuována.

Záchranné operace byly urychleny o víkendu vzhledem k předpovědi, která ohlašovala příchod bouře. Záchranné týmy se podle informací MNZ od pondělního rána snažily loď zajistit, aby byla připravena před večerní bouří.

Nejhorší ekologocká katastrofa v historii země

Ministr životního prostředí Nového Zélandu Nick Smith označil nehodu za nejhorší námořní ekologickou katastrofu v historii země, citovala ho agentura AFP.

Rena, která patří řecké společnosti Costamare a plula pod liberijskou vlajkou, má trhlinu v boku a proraženou palivovou nádrž. Plavidlo vezlo kromě zhruba 1700 tun topného oleje i 2100 nákladních kontejnerů.

Pokud se trup 236 metrů dlouhé Reny rozlomí, mohl by do moře uniknout veškerý topný olej, který přepravovala. "Opravdu existuje nebezpečí velkého úniku a neděláme si v tomto ohledu žádné iluze. Proto pracujeme 24 hodin denně, abychom z lodi olej odčerpali," uvedl dnes pro rádio Nový Zéland Bruce Anderson, jeden z pracovníků MNZ.

Olejová skvrna dorazila v pondělí k pobřeží Nového Zélandu. Dehtové koule byly nalezeny i na pláži Mont Maunganui v oblasti Bay of Plenty, jedné z hlavních turistických destinací na severním ostrově. Olej již zahubil množství mořských ptáků, řada kormoránů a tučňáků je v péči veterinářů.

Podle předpovědí meteorologů bude současnou bouři v Bay of Plenty doprovázet silný déšť a vítr dosahující rychlost až 90 kilometrů v hodině.

regenerace ( 12. října 2011 12:24 )

Nechápu. Kdejaké autíko musí na STK. U lodí se STK neprovádí ?? Pak ať se lidstvo nediví !!

Zobrazit celou diskusi