Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Umírají nebohá zvířata, zabíjí je ropa v moři

Ropná havárie zužuje pobřeží Nového Zélandu, nejvíce ohrožené jsou zvířata
Ropná havárie zužuje pobřeží Nového Zélandu, nejvíce ohrožené jsou zvířata  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bali, INT, mivrk - 
10. října 2011
22:20

Pobřeží Bay of Plenty na Novém Zélandu, které je kvůli havárii tankeru znečištěné ropou, se začíná obalovat uhynulými zvířaty. Olejové skvrny o velikosti pěsti se začaly objevovat ve stále větším množství a dopad mají hlavně na zvířata.

Pláže, které byly oblíbeným cílem turistů, nyní zejí prázdnotou. Záchranné týmy se snažily omezit havárii co nejvíce, ale i přesto se podle úřadů dostalo do moře 100 tun topného oleje. Přes polovinu oleje proudí do jižního Pacifiku.

Obrovská ekologická katastrofa zužuje celé pobřeží. Z 1700 tun topného oleje se totiž podařilo odčerpat pouze něco přes 10 tun. Dalších 200 tun je stále na palubě. Co je s dalšími tunami paliva, se zatím neví.

Loď pod názvem Rena narazila na útes u pobřeží Bay of Plenty. Lodi, dlouhé 236 metrů, hrozilo rozlomení na polovinu. Záchranáři se snaží odčerpávat ropu z nádrže, ale všechno komplikuje špatné počasí, déšť a silný vítr. V moři začínají hynout velryby, delfíni, tučňáci a tuleni.

patrisca ( 11. října 2011 12:16 )

Tohle narozdíl od 99% procent, všech jindy zmiňovaných, tragédie opravdu je. Ty zvířata umíraj jen kvůli lidské demenci, lakotě a nechopnosti. A imbecilům jako herpes bych přála zažít, to co teď zažívají oni. Rohodně by ho byla menší škoda, inteligence jasně příliš nepobral.

Zobrazit celou diskusi