Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Německu zadrželi český kamion s heroinem

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, mivr - 
7. října 2011
19:46

Bavorští celníci zadrželi český kamion převážející 150 kilogramů heroinu! Spolu s ním skončili v rukou německých kriminalistů čtyři pašeráci belgické a turecké národnosti. Podle bavorských úřadů jde o největší úlovek heroinu v této německé spolkové zemi od roku 1993. Dodávka byla určena do Nizozemska a podle odhadů vyšetřovatelů by vystačila na deset milionů dávek drogy.

Mluvčí mnichovské celní správy Christian Schüttenkopf sdělil, že nákladní vůz měl registraci na neupřesněnou českou spediční firmu. Jinak Češi podle něj v případu nefigurují a nejsou ani mezi zadrženými. Jedním z nich je řidič kamionu, který podle mluvčího Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka vlastní firmu se sídlem v ČR.

"Zadržený kamion nebyl tranzitován přes území České republiky. Navíc materiál, který v něm byl zajištěn, nebyl určen na český trh," řekl mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hammer.

Podle sdělení bavorských orgánů zastavili celníci kamion s chladícím návěsem minulý týden na dálnici A3 mezi Pasovem a Norimberkem kvůli běžné kontrole. Podle dokladů měl z Turecka převážet kotouče na kabely do Belgie. V návěsu však objevili důmyslnou skrýš ukrývající 300 půlkilogramových balíčků s heroinem. Ačkoli se jim tento úspěšný zásah podařil už před týdnem, z důvodů vyšetřování o něm informovali až v pátek.

Do rozkrývání pozadí kontrabandu, při němž byli vedle řidiče zadrženi také tři údajní komplicové, se zapojili i kriminalisté v Nizozemsku, Belgii, Bulharsku a Česku. "S českými kolegy jsme prověřovali, zda ta registrace souhlasí s adresou (spediční firmy), jinak v tom případě jde převážně o Belgičany a Turky," vysvětlil Schüttenkopf.

Kromě kamionu s drogami policisté při vyšetřování zajistili 10 000 eur (téměř 250 000 Kč) v hotovosti, vícero mobilních telefonů a jedno luxusní terénní vozidlo. Koncentrace účinné látky v zachyceném heroinu dosahuje podle bavorských celníků 60 až 80 procent a pro běžné konzumenty by se z ní dalo vyrobit asi deset milionů dávek.

kolemjdouci_clobrda ( 7. října 2011 21:47 )

článek je tak primitivní a prolhaný, že by to mohl napsat nějaký blbeček z iDnes

kterej ( 7. října 2011 21:18 )

kdybys nám to nevysvětlil, tak to nebudeme správně chápat v titulku je napsáno, že vezli kokain, pak zas heroin, nakonec to bude prací prášek, ale ne ten obyčejný, ale ariel!!!!

gevi ( 7. října 2011 20:19 )

Čeští kamioňáci měli tureckou a belgickou státní příslušnost. A vezli heroin. Kokain jde z Jižní a Střední Ameriky. Akorát kamion byl u nás imatrikulován.

Zobrazit celou diskusi